U Međugorju na hiljade hodočasnika povodom 41. godišnjice Gospinih ukazanja

Hiljade hodočasnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i cijelog svijeta stiglo je u subotu u Međugorje na obilježavanje 41. godišnjice Gospinih ukazanja.

– Ovdje ima na hiljade hodočasnika, Međugorje sjaji starim sjajem. Imamo hodočasnike minimalno iz 25 zemalja svijeta, od Europe do Amerika, Azije i Australije. Upravo to je ono što smo priželjkivali – rekao je u razgovoru za Fenu voditelj Ureda Turističke zajednice (TZ) Međugorje Željko Vasilj.

Naglasio je kako najveći broj ipak čine domaći hodočasnici, a od stranih najveći broj je Europljana.

– Najveći broj hodočasnika je iz Europe, posebno Poljaci koji posljednjih godina drže primat. Unatoč ratu ima i dosta Ukrajinaca, iza njih slijede Česi, Slovaci, a iz zapadne Europe prednjače Španjolci – istaknuo je Vasilj.

Svete mise u Međugorju traju od jutros, a svečana misa je u 19 sati.

– Svečano misno slavlje u 19 sati vodit će novi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš, a bit će tu stotinjak svećenika iz čitavog svijeta – kazao je Vasilj.

Izrazio je zadovoljstvo i ovogodišnjom predsezonom i brojem hodočasnika na obljetnici.

– Zadovoljni smo obljetnicom, povratkom hodočasnika nakon ove dvije godine, ali bih ipak rekao da će i ova godina biti godina oporavka, a već iduća bi mogla i trebala biti kao predpandemijske godine. Stvari idu u pravom smjeru, nema administrativnih prepreka i svi gosti mogu doći bez ikakvih probema – zaključuje voditelj Ureda TZ u Međugorju.

Po riječima šestero vidjelaca, tada djece, prvo ukazanje Gospe imali su 24. lipnja 1981. godine. No, tada su se prestrašili i pobjegli kućama te su se vratili sljedećeg dana na brdo Crnicu iznad mjesta Podbrda kada im se Gospa ponovno obratila zbog čega se 25. lipnja slavi kao obljetnica ukazanja.

Međugorje je od 1981. godine i prvih Gospinih ukazanja posjetilo više miliona hodočasnika i jedno je od najpoznatijih marijanskih svetišta na svijetu.

RTV Slon/ Fena

The post U Međugorju na hiljade hodočasnika povodom 41. godišnjice Gospinih ukazanja appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više