U nastavku suđenja u ‘slučaju Respiratori’ ispitana tri svjedoka optužbe

Direktnim i unakrsnim ispitivanjem svjedoka optužbe – Mladena Čančarevića, Jelene Reljić i Strahinje Obradovića, uposlenika Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, jučer je u Sudu BiH nastavljeno suđenje u predmetu Fadil Novalić i drugi.

Radi se o predmetu čiji se akteri terete u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma “F. H. Srebrena malina”.

Pored Novalića, federalnog premijera, u ovom su predmetu optuženi – suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme “F. H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i pravna osoba “F. H. Srebrena malina”, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Svjedok Mladen Čančarević, pomoćnik direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH (Agencija) za opće i pravne poslove opisao je u direktnom ispitivanju proceduru u vezi s upisom firme „F: H. Srebrena malina“ u registar velikoprometnika medicinskom opremom, odnosno dobijanjem dozvole za interventni uvoz medicinskih sredstava.

Potvrdio je kako je za „F.H. Srebrenu malinu“ prvi put čuo 23. aprila 2020. godine, te da ga je toga dana direktor Agencije Aleksandar Zolak obavijestio o tome da ga je kontaktirao savjetnik direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) Miloš Stevanović i upoznao ga sa situacijom u vezi s uvozom respiratora za potrebe FBiH, naglašavajući hitnost procedura.

Prema kazivanju ovog svedoka, nedugo nakon toga, telefonski ga je kontaktirao Fikret Hodžić, vlasnik firme F.H. Srebrena malina kojem je pojasnio postupak u vezi s upisom u registar veleprometnika medicinskom opremom, odnosno procedurom dobijanja dozvole za interventni uvoz.

Čančarević nadalje navodi kako je Hodžića uputio na Službenu stranicu Agencije radi upoznavanja s dokumentacijom neophodnom za registraciju, koja je taksativno pobrojana iz Pravilnika za interventni uvoz, nakon čega je vlasnik Srebrene maline dostavio potrebnu dokumentaciju.

U međuvremenu, svjedok je kontaktirao glavnu farmaceutsku inspektoricu Indiru Fazlagić (ispitana u svojstvu svedokinje na ročištu od 29. septembra) koja mu je prenijela da ju je kontaktirao Hasan Ganibegović (bivši direktor Ureda Vlade FBiH) te da je insistirao na hitnosti postupanja.

Svjedok Čančarević je, istovremeno, detaljno opisao dalji tok događaja te koordinairanje aktivnosti s drugim uposlenicima Agencije – Jelenom Reljić i Strahinjom Obradovićem, precizirajući da je nakon kompletiranja dokumentacije izvršen upis F.H. Srebrene maline u registar veleprometnika i izdata dozvola za interventni uvoz te da je cijeli postupak trajao oko četiri/pet dana.

Naveo je i kako su izvršene sve potrebne provjere te da je F.H. Srebrena malina dostavila svu potrebnu dokumentaciju, odnosno da su ispunjeni uvjeti za rješavanje zahtjeva te firme skladu s važećim propisima.

Svjedokinja Jelena Reljić, farmaceutkinja zaposlena u Agenciji je, također, ispitana na okolnosti upisa F.H. Srebrene maline u registar i izdavanja dozvole za interventni uvoz, s fokusom na uvjete, hronologiju i dinamiku spomenutih procedura, podsjećajući da se to vrši u skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima i Pravilnikom o proizvodnji i prometu na veliko medicinskih sredstava.

Svjedok Stahinja Obradović, zaposlenik Agencije u svojstvu stručnog savjetnika, govorio je, također, o poslovima vezanim za izdavanje dozvola za interveni uvoz i upis u registar veleprometnika, te dokumentaciju koja je potrebna na tom planu.

Optužnica Novalića, Solaka i Hodžića, između ostalog, tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 6. oktobra, kada bi trebalo pristupiti ispitivanju novih svjedoka optužbe.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više