U nedjelju godišnjica smrti komandanta Nesiba Malkića

Za dva dana navršit će se 23. godine kako je u protekom ratu poginuo Nesib Malkić, komandant 210. Viteške oslobodilačke brigade i njegovih saboraca Seada Paravlića, Nevresa Šišića, Nermina Forčakovića i Fikreta Andelića. Poginuli su od agresorske granate u rejonu Crna Rijeka na Nišićkoj Visoravni dok su junački krenuli u akciju izviđanja u ovom  dijelu BiH .Povodom ove godišnjice, resorno ministarstvo i boračke organizacije TK i Općine Živinice organizuju i prigodan program obilježavanja.

plakat-nesib-malkic

Tokom sutrašnjeg dana, posjetit će mezare njegovih saboraca i proučiti tevhid, u nedjelju će biti organizovan historijski čas i prigodan literarni program, a za ponedjeljak je predviđena posjeta porodicama heroja i njegovih saboraca.

Nesib Malkić, rođen je 1961. godine u Živinicama, a poginuo je tokom pripreme zadatka oslobađanja Vareša 25. oktobra 1993. godine na Crnoriječkoj visoravni. Ukazom Predsjedništva tadašnje RBiH u decembru iste godine, posthumno mu je dodjeljeno priznanje ”Zlatni ljiljan” za herojski doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, izuzetno junaštvo i samoprijegor.

Nesib Malkić posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata, 1996. godine posthumno je unaprijeđen u čin brigadira Armije RBiH. Danas i jedna tuzlanska ulica u naselju Ši Selo nosi njegovo ime.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više