U nedjelju godišnjica smrti komandanta Nesiba Malkića

Za dva dana navršit će se 23. godine kako je u protekom ratu poginuo Nesib Malkić, komandant 210. Viteške oslobodilačke brigade i njegovih saboraca Seada Paravlića, Nevresa Šišića, Nermina Forčakovića i Fikreta Andelića. Poginuli su od agresorske granate u rejonu Crna Rijeka na Nišićkoj Visoravni dok su junački krenuli u akciju izviđanja u ovom  dijelu BiH .Povodom ove godišnjice, resorno ministarstvo i boračke organizacije TK i Općine Živinice organizuju i prigodan program obilježavanja.

plakat-nesib-malkic

Tokom sutrašnjeg dana, posjetit će mezare njegovih saboraca i proučiti tevhid, u nedjelju će biti organizovan historijski čas i prigodan literarni program, a za ponedjeljak je predviđena posjeta porodicama heroja i njegovih saboraca.

Nesib Malkić, rođen je 1961. godine u Živinicama, a poginuo je tokom pripreme zadatka oslobađanja Vareša 25. oktobra 1993. godine na Crnoriječkoj visoravni. Ukazom Predsjedništva tadašnje RBiH u decembru iste godine, posthumno mu je dodjeljeno priznanje ”Zlatni ljiljan” za herojski doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, izuzetno junaštvo i samoprijegor.

Nesib Malkić posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata, 1996. godine posthumno je unaprijeđen u čin brigadira Armije RBiH. Danas i jedna tuzlanska ulica u naselju Ši Selo nosi njegovo ime.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više