U novootvorenom Migrantskom naselju ‘Lipa’ već smješteno oko 250 migranata

Predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, kantonalne i gradske vlasti, Evropske unije, kao i svih međunarodnih organizacija uključenih u migracijski proces u našoj državi, prisustvovali su današnjem otvorenju novoizgrađenog Migrantskog naselja “Lipa”.

Centar “Lipa” trebao bi sada značajno umanjiti pritisak velikog broja migranata i izbjeglica na gradsko središte, odnosno javne površine i napuštene objekte u užem centru Bihaća.

-Ovim je prvenstveno potvrđeno da vlasti u Bosni i Hercegovini uprkos političkoj krizi mogu uraditi ono što se od njih očekuje, a nadam se da će dijalogom i kompromisom nastaviti rješavati i prevazilaziti sve kompleksne probleme. Također, prevladao je humani pristup, ili da budem precizniji – ovim ljudima u nevolji osigurano je pravo na humano postupanje. Tu se prije svih moram zahvaliti građanima Bihaća, koji su u proteklom periodu zaista pokazali empatiju. Evropska unija je u višenamjenski prihvatni centar ‘Lipa’ uložila 1,7 miliona eura, dok su drugu polovinu potrebnih sredstava osigurali naši međunarodni partneri Njemačka, Austrija, Švicarska i Italija. To je samo još jedan dokaz da radimo svi zajedno kako bismo pomogli Bosni i Hercegovini – rekao je šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler.

Modernizirani prihvatni centar ima smještajni kapacitet za oko 1.500 ljudi, a formiran je kao kontejnersko naselje sa osiguranom pitkom vodom, električnom energijom i svim ostalim neophodnostima za dostojanstven smještaj i boravak ljudi u nevolji. Poseban prostor u ovom kontejnerskom naselju osiguran je za ranjive kategorije korisnika usluga, odnosno porodice sa djecom i maloljetnike bez pratnje.

-Izuzetan primjer šta možemo postići zajedničkim radom i saradnjom svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini. Zajedničkim naporom i uz podršku međunarodne zajednice izgradili smo prihvatni centar s vjerovatno najboljim uslovima za boravak u ovom dijelu regije. Osigurali smo odgovarajuću lokaciju i moderni višenamjenski prihvatni centar za 1.000 samaca, 300 članova porodica sa djecom i 200 maloljetnika bez pratnje. Na ovaj način želimo olakšati i građanima Bihaća, koji su realno do sada iznijeli najveći teret migrantske krize u našoj zemlji – izjavio je šef kabineta ministra sigurnosti BiH Senahid Godinjak.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić posebno su istakli važnost maksimalnog angažmana državnog ministarstva sigurnosti i ostalih nadležnih institucija u BiH, s obzirom da je napokon uspostavljena efikasnija kontrola kretanja migranata, koordinacija djelovanja na terenu, kao i upravljanje privremenim prihvatnim centrima.

Kampom će inače upravljati pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH, u saradnji sa članovima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i ostalih međunarodnih organizacija. Ispomoć za sigurnost samog kampa pružat će Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, naravno uz podršku i angažman Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP-a USK).

RTVSlon/Fena

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više