U planu je smanjivanje cijena roaminga između zemalja zapadnog Balkana i EU

Evropska unija planira na predstojećem samitu lidera EU i zapadnog Balkana pokrenuti tzv. “mapu puta” kojom bi se odredili uvjeti i ciljevi smanjivanja cijena roaminga između EU i zapadnog Balkana.

Tim povodom evropski komesar za proširenje Oliver Varheji je razgovarao s predstavnicima telekom operatera iz regije.

– Imao sam dobre razgovore s telekom operaterima iz regije kako da napredujemo u smanjenju cijena rominga kako unutar zapadnog Balkana tako i regije s EU. Spremni smo podržiti investicije kako bi ovo postalo stvarnost – poručio je Varheji na Twitter nalogu.

Na samitu EU zapadni Balkana, u okviru debate o Ekonomsko investicijskom planu za regiju, jedna od tema bit će i stvaranje uvjeta a postepeno smanjivanje cijene rominga između zemalja zapadnog Balkana i EU 27.

U EU pozdravljaju uspješnu primjenu regionalnog dogovora o roamingu koji je omogućio pokretanje besplatnog roaminga među zemljma Zapadnog Balkana od 1. jula 2021. godine. Dodaje se da će smanjivanje cijena roaminga između EU i zapadnog Balkana biti nadogradnja ove regionalne inicijative.

RTV Slon/ Biznisinfo.ba

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više