U ponedjeljak 20-ta godišnjica masakra na Tuzlanskoj kapiji

Tuzla sutra obilježava 20-godišnjicu od masakra na Kapiji.

Tu noć, granata ispaljena sa Ozrena ubila je 71 osobu. Povrijeđeno je više od 200 ljudi. Prosječna dob ubijenih bila je svega 23 godine. Porodice ubijenih i ranjenici sa Kapije i dalje se sa tegobom prisjećaju tih događaja. Teško im je i zbog činjenice, što je Novak Đukić, osoba koja je naredila granatiranje na Kapiji, danas na slobodi. Prethodno ga je Sud BiH osudio na 25 godina zatvora, zbog naredbe za granatiranje.

Tuzla će se prigodnim obilježavanjem prisjetiti ubijene mladosti. Protokolom je pridviđeno u 10 sati polaganje cvijeća na Aleji mladosti, mjestu gdje je većina ubijenih ukopana, zatim u 11 sati na Kapiji, mjestu stradanja, također odavanje počasti ubijenima. U 13 sati u Arhivu TK bit će otvorena izložba dokumenata ”Kapija 1995-2015.”.

A povodom obilježavanja 20 godina od masakra, bit će organizovan i maraton u trčanju na kome će učestvovati nekoliko hiljada učesnika iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. U 14 sati krenut će iz Srebrenika, a oko 18 sati doći će u Tuzli, kako bi odali počast ubijenima na Kapiji.

(rtvslon.ba)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više