U Potočarima promovisana knjiga “Usporeni genocid u Bosni” autora Diega Arrie

U prostorijama Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica održana je promocija knjige “Usporeni genocid u Bosni” autora Diega Arrie.

Promotori ovog književnog djela su bili Srebrenčanin doktor Ilijas Pilav, akademik Abdulah Sidran, profesor historije na Univerzitetu u Tuzli Izet Šabotić, te generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Emir Zlatar.

Autor knjige “Usporeni genocid u Bosni” Diego Arrie tokom promocije je istakao zahvalnost prisutnima na dolasku, rekavši da su ratne strahote u Srebrenici ostavile velike posljedice u njegovom životu.

– Mnogo sam pričao o tragediji i nimalo nije lako. I sve je bolno, veliki ožiljak na mene je ostavilo ono što sam vidio 1993. godine. Razlog zašto sam napisao knjigu jeste da su velike zemlje obećale zaštiti Srebrenčane, a to nisu ispoštovale. Nikoga nije bilo briga šta se dešava u Srebrenici. Većina evropskih nacija nije željela da reaguje – kazao je Arria.

Knjiga “Usporeni genocid u Bosni” objavljena je na engleskom i bosanskom jeziku.

Promociju knjige “Usporeni genocid u Bosni” organizovalo je Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca. Na promociji prisustvovali su predstavnice Udruženja majke Srebrenice, potpredsjednik entiteta RS Ćamil Duraković kao i preživjele žrtve genocida iz Srebrenice i Bratunca.

Potpredsjednik entiteta RS Ćamil Duraković prisutnima se obratio i rekao da kad god govori o dešavanjima iz perioda 1992-1995. godine, doživi pravu navalu bolnih sjećanja, prepunih gorčine nemoći, sjećanja na patnju i strahote. On je pohvalio književno djelo Diega.

– Zamoliću ambasadora Arriu da u ime nas, sa ovog mjesta, prilikom susreta koji će imati sa aktuelnim sekretarom UN-a gospodinom Guterešom u junu mjesecu ove godine, prenese inicijativu da se u zgradi UN-a osnuje spomen soba koja će svjedočiti o genocidu nad Bošnjacima u zaštićenoj i demilitarizovanoj zoni UN-a. Neka ta soba bude podsjećanje onima koji odlučuju o miru i prevenciji genocida u svijetu, njihov razlog da svaki dan preispituju sebe tokom poslova koje obavljaju te, njihov zavjet da će učiniti sve što je u njihovoj moći da se genocid nikada i nikome ne ponovi – kazao je Duraković.

(RTV Slon/Fena)

The post U Potočarima promovisana knjiga “Usporeni genocid u Bosni” autora Diega Arrie appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više