U potrazi za državljanimom Turske tragaju i spasioci ISS Živinice

Nesreća u Žepču se  desila 8. novembra kada su radnici s krana na deset metara visine pali u nabujalu rijeku Bosnu u blizini Topčić Polja, nakon čega je za njima organizirana potraga.

Tijelo jednog od radnika, 43-godišnjeg državljanina Turske, spasioci su 11. novembra, pronašli u rijeci Bosni a za drugim nestalim muškarcem, državljaninom Turske, potraga je nastavljena.

U telefonskom razgovoru sa predsjednikom Interventne službe Živinice Farkom Gazdićem , a koji smo snimili u jutarnjim satima, saznajemo, da je i tokom predhodnog vikenda Tim za kopnenu potragu  bio aktivan.

U potrazi je učestvovalo 88 spasilaca od kojih je 6 iz Interventne službe za spašavanje Živinice.

Potraga nije dala rezultate , kazao nam je Gazdić.

Početkom ljeta ove godine osnovana je lnterventna služba spašavanja Živinice čija je osnovna misija, spašavanje svih osoba koje su životno ugrožene u raznim opasnim situacijama izazvanim prirodnim ili ljudskim djelovanjem.

Za samo nekoliko mjeseci mladi ljudi koji čine ovu Službu uzeli su učešće u mnogim akcijama izvan našeg grada ali i katona, sve to zahvaljujući ozbiljnom radi ali i edukaciju spasioca.

Istim putem nastavljaju u narednom periodu.

Tako već u petak organizuju Kurs za nestale osobe za pripadnike gorskih službi iz nekoliko graedova, čiji će instruktori biti iz Hercegovine i Hrvatske.

Trodnevni kurs sastojat će se iz teoretskog i praktičnog dijela.

Teorestki dio biće održan u prostorijama Prve osnovne škole u petak u 19 sati u fiskulturnoj sali, dok će praktični dio biti vršen u bivšoj kasarni na Ljubačama.

Kurs će biti podržane od strane Grada Živinice.

Dijana Svrakić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više