Policijski službenici Uprave policije MUP TK-a su, postupajući po naredbama općinskih sudova, a po prethodno sačinjenom Operativnom planu sprovođenja zajedničkih mjera i radnji na sprečavanju, otkrivanju i identifikaciji izvršilaca krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe narkotičkih sredstava, nedozvoljenog držanja oružja i municije i imovinskih delikata, dana 04.07.2019.godine izvršili pretrese na deset lokacija na području Tuzle, Lukavca, Gračanice, Živinica, Srebrenika, Gradačca i Brčko distrikta.

Prilikom pretresa, pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem krivičnih djela: dvije lovačke puške, puška M 48, vazdušna puška, dvije ručne bombe, 44 komada puščane municije, tri lovačke patrone, dva ključa za demontiranje guma, aparat za pranje vozila, više tehničkih uređaja i prehrambenih proizvoda, razni alat, dvije kape tzv. „fantomke“, 54 tablete roze i zelene boje, neutvrđena količina tableta zelene boje u pvc. ambalaži, pet tableta tromadol, 30 kg rezanog duhana, određena količina materija koje svojim izgledom asociraju na opojne droge “speed” i „marihuana“ (jedno veće i 21 manje pakovanje), manje pakovanje sa sadržajem bijele materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, digitalna vaga, dvije drobilice i drugi predmeti.

Nakon kompletiranja predmeta biće podneseni Izvještaji Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona i to: protiv A.A., rođen 1978.godine nastanjen u Tuzli zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 73. Zakona o oružju i municiji TK-a, E.L., rođen 1989.godine nastanjen na području općine Srebrenik i J.H., rođen 1992.godine iz Gračanice zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH, te protiv Z.K., rođen 1975.godine iz Brčkog i K.E., rođen 1988.godine iz Tuzle zbog postojanja osnova sumnje da su počinili KD Teška krađa iz člana 287. KZ FBiH.

U slučaju pozitivnog nalaza vještačenja oduzetih materija nadležnom Tužilaštvu će biti dostavljeni izvještaji protiv E.M., rođen 1992.godine iz Tuzle, A.K., rođen 1989.godine iz Lukavca, H.M., rođen 2000.godine nastanjen na području općine Gračanica i A.K., rođen 1992.godine nastanjen na području grada Živinica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 1. KZ FBiH, kao i protiv H.A., rođen 1989.godine iz Gradačca zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz člana 239. Krivičnog zakona FBiH. (RTV Slon)