U prošloj godini registrovano 82,7 posto više vozila na električni pogon

U povodu realizacije programa održive mobilnosti, podržane od Međunarodne automobilističke federacije (FIA), i programom saobraćajno- preventivnih aktivnosti Bosanshohercegovačkog auto-moto kluba, upriličena je realizacija Konferencije “Let’s drive green”.

Konferenciji su pored stručnih predstavnika BIHAMK-a, prisustvovali i predstavnici svih relevantnih institucija koji se unutar svog poslovanja bave razvojem elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini. Poseban gost na konferenciji bio je visoki zvaničnik Austrijskog automobilskog, motociklističkog i turing kluba (ÖAMTC) Oliver SCHMEROLD. Ostali govornici na konferenciji su između ostalog bili i Adnan BOSOVIĆ, predstavnik JP Elektroprivrede BiH, Anela KARAHASAN, predstavnica Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine, Haris MURATOVIĆ, brand manager– MOON power, Emir DURMIĆ, predstavnik firme GS-TMT i mnogi drugi gosti.

Realizacija konferencije provedena je sa ciljem da se kroz jako liderstvo pokrenu aktivnosti kako bi se unaprijedilo djelovanje i promovisanje elektromobilnosti i električnih vozila u Bosni i Hercegovini. Stanje vezano za elektromobilnost u Bosni i Hercegovini se u odnosu na prije par godina znatno poboljšalo, što potvrđuje i činjenica da je u 2022. godini registrovano 82,7% više vozila na električni pogon nego u 2021. godini. Međutim, postavlja se pitanje kojim putem razvijati održivu mobilnost u budućnosti, te koje korake poduzeti dalje kada govorimo o elekromobilnosti? Iz tog razloga, a kako bi se unaprijedile aktivnosti vezane za elektromobilnost, smanjenje emisija i zdravije životne sredine, smanjenje efekta staklene bašte, kao i smanjenje CO₂ emisija, BIHAMK je pod pokroviteljstvom Međunarodne Automobilističke Asocijacije (FIA) i JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine organizovao i realizovao Konferenciju čija je tema bila “Let’s drive green”.

Pored prezentacija kojima je tretirana problematika trenutnog stanja elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini, problemima i mogućnostima sa kojima se možemo susresti u budućnosti, broj električnih vozila registrovanih u Bosni i Hercegovini, razvoj mreže punionica za električna vozila u Bosni i Hercegovini, šansama i perspektivama razvoja elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini, kao i zakonske regulative koja obuhvata temu održive elektromobilnosti, visoki zvaničnik Austrijskog automobilskog, motociklističkog i turing kluba (ÖAMTC) Oliver SCHMEROLD je predstavio i podatke vezane za put razvoja elektromobilnosti u Austriji, izazove sa kojima su se suočavali, kao i greške koje Bosna i Hercegovina može da izbjegne, vodeći se primjerima dobre prakse Austrije.

BIHAMK, kao jedna od vodećih organizacija u oblasti cestovne sigurnosti i članica Međunarodne automobilističke asocijacije (FIA) putem ove konferencije želi da kroz primjere i iskustava jedne razvijene europske zemlje u pogledu elektromobilnosti, kao što je Austija, približi znanje i primjere dobre prakse, kao i da pomogne svim institucijama, organizacijama i djelatnostima koji rade na poslovima razvoja i poduzimanja mjera poboljšanja elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini.

The post U prošloj godini registrovano 82,7 posto više vozila na električni pogon appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više