U prošloj godini u FBiH zahvaljujući biomedicinski potpomognutoj oplodnji rođeno 496 beba

Neplodnost je sve izraženiji problem, ali nije nerješiv. Biomedicinski potpomognuta oplodnja daje rezultate.                                                                                                               U prošloj godini u FBiH zahvaljujući biomedicinski potpomognutoj oplodnji rođeno je 496 beba što čini 3 % ukupnog broja novorođenih.  Ovi postupci su skupi.  Cijena jednog tretmana iznosi nekoliko hiljada maraka. Način sufinansiranja ranije se razlikovao od kantona do kantona.  Neki uopšte nisu sufinansirali biomedicinski potpomognutu oplodnju, tako da su neplodni parovi bili diskriminisani.                           Pacijenti na području cijele FBiH odnedavno su oslobođeni tih troškova. Od 1. januara 2023. godine troškovi  idu na teret Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja. Za biomedicinski potpomognutu oplodnju u FBiH certificirano je ukupno osam privatnih i jedna javna zdravstvena ustanova .                            Pacijent ima pravo da bira zdravstvenu ustanovu po svom nahođenju.

U Tuzli je održan Baby party. Učestvovale su bebe rođene zahvaljujući biomedicinski potpomognutoj oplodnji. Bila je to prilika da roditelji podijele svoja iskustva, a ljekari uključeni u taj process govorili su o tretmanima I rezultatima.

RTVTK

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više