U protekla tri mjeseca iz BiH udaljeno 250 stranih državljana

U protekla tri mjeseca Služba za poslove sa stranicma provodi pojačane aktivnosti na udaljenju stranih državljana koji su ilegalno boravili na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Na osnovu obaveza koje proističu iz odredbi Sporazuma o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, Služba za poslove sa strancima je vratila u Republiku Srbiju ukupno osam osoba, među kojim su državljani Srbije, Pakistana, Afganistana, Somalije i Maroka, dok je na osnovu Sporazuma o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, Služba u Crnu Goru vratila četiri osobe, od kojih su tri državljani Irana, a jedna državljanin Afganistana.

Služba je izvršila dobrovoljni povratak za 189 osoba u zemlje porijekla, a koje su bila pod nadzorom u Imigracionom centru.

U saradnji Službe za poslove sa strancima i Međunarodne organizacije za migracije, kroz Program potpomognutog dobrovoljnog povratka i reintegracije (AVRR) koji implementira IOM, sa teritorije Bosne i Hercegovine udaljeno je 49 osoba u njihove zemlje porijekla. U sklopu ovog programa u zemlje porijekla dobrovoljno se vratilo 20 Pakistanaca, devet državljana Maroka, šest državljana Indije, pet državljana Irana, tri državljana Bangladeša, tri državljana Iraka, jedan državljanin Alžira i jedan državljanin Turske, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

RTV SLON

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više