U Sloveniji manje zaraza od ranijih predviđanja, ali broj umrlih raste

 

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1.037 novih zaraza koronavirusom te 9 smrtnih slučajeva, no dok broj oboljelih više ne raste kako se predviđalo, zabrinjavajući je rast broja umrlih, navode epidemiolozi koji još ne najavljuju vrhunac četvrtog vala epidemije.

U usporedbi sa stanjem prije sedam dana, kad je zabilježeno 1.308 zaraza, stanje je bolje, a i u prošloj sedmici došlo je do pada broja zaraženih u odnosu na nekoliko uzastopnih sedmica ranije, kad se predviđalo da će se do kraja ovog mjeseca bilježiti i do dvije hiljade novih slučajeva.

S druge strane, epidemiolozi iznose da je epidemiološka situacija i dalje vrlo ozbiljna. O tomu svjedoči i podatak da je zbog visoke incidencije od prošle sedmice Slovenija na “tamnocrvenoj” listi prema kriterijima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), kao jedina u EU-u, ali visoko kotira i na američkoj listi visoko rizičnih zemalja s obzirom na tok pandemije.

 » Izvor

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više