U Sloveniji najveći broj zaraza od početka godine, preko 2.000 novooboljelih

U Sloveniji se epidemiološka situacija pogoršava te je u zadnja 24 sata potvrđeno 2.145 novih zaraza, koliko ih nije bilo još od početka ove godine.

Sa 7.367 testiranja potvrđeno je 2.145 novozaraženih, uz visok udio pozitivnih testova koji iznosi 29,1 posto, objavila je vlada.

Od posljedica Covida-19 umrlo je devet oboljelih.

Visok postotak pozitivnih testova svjedoči da je virus proširen u populaciji, što je zabrinjavajuće, upozorila je infektologinja Mateja Logar, koja od vlade očekuje moguće nove restrikcije ako broj pacijenata na intenzivnim odjelima prijeđe brojku 150, što bi jako opteretilo bolnički sustav.

Premijer Janez Janša upozorio je početkom tjedna da ovako brzo širenje četvrtog vala epidemije vodi u novo zatvaranje društvenih i gospodarskih aktivnosti ako se tempo cijepljenja protiv Covida-19 bitno ne ubrza i ako se svi ne budu pridržavali propisanih protuepidemijskih mjera.

Novo zatvaranje pitanje vremena?

Trenutno je u Sloveniji, po službenim podacima, potrebnim dozama cijepljeno 50,7 posto stanovništva, a “eksplozija” zaraza zadnjih dana znači da je država možda pred novim zatvaranjem i da je to “samo pitanje vremena”, javljaju danas slovenski mediji.

Ministarstvo zdravstva objavilo je da je u bolnicama 427 oboljelih, od čega 122 na intenzivnim odjelima, te da se može očekivati da će se pritisak na bolnice povećavati.

Najmlađi hospitalizirani pacijent je dijete staro tri godine, a na intenzivnom odjelu je najmlađem pacijentu 35 godina, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Trenutno je u Sloveniji 14.029 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu iznosi 1.204, dok je 14-dnevna incidencija na sto tisuća stanovnika 665 slučajeva i znatno raste, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ), prenosi Hina.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više