U srednjim školama na području Živinica biće upisan manji broj učenika

Informacija o planu upisa učenika u srednje škole na području Općine Živinice  za školsku 2019/2020 godinu  razmatrana je na posljednjoj sjednici OV Živinice, čiji je predlagaač bio Općinski načelnik, dok je obrađivača tačaka bila JU Gimnazija , MSŠ I Služba za opću upravu , društvene djelatnosti, BIZ i raseljene osobe.

Nakon razmatrane informacije koja se našla pred vijećnicima OV, data je saglasnost za upisa 15 odjeljanja u JU MSŠ Živinice . Tako je pomenuta škola od pomenutog broja odjeljenja u školskoj 2019./2020.godini planirala upisati šest odjeljenja tehničara i devet odjeljenja stručnih zanimanja.

Od zvanja tehničara, planirano je po jedno odjeljenje Mašinski tehničar za kompjutersko projektovanje, Tehničar elektroenergetike i Poljoprivredni tehničar.

Osim navedenog,planiran je upis i tri odjeljenja Medicinskih sestara-tehničara.

Od stručnih zanimanja, planiran je upis po jednog odjeljenja Automehaničara, Zavarivača, Stolara, Električara, Voćara-vinogradara, Tapetara i Autoelektričara.

Pored toga, planiran je upis i dva odjeljenja zanimanja Frizer-vlasuljar.

Sveukupno, u Mješovitu srednju školu Živinice trebalo bi biti upisano 375 učenika u svih 15 odjeljenja  u prve razrede zanarednu školsku godinu.

Također, vijećnici su razmatrali i usvojili informaciju plana upisa učenika u JU gimnazija Živinice.

Tako je u pomenutu odgojno obrazovnu ustanovu planirano da budu upisana  tri odjeljenja Opće gimnazije i jedno odjeljenje Gimnazije informacionih tehnologija.

Naime, školski prostor kojim raspolaže Javna ustanova Gimnazija Živinice može zadovoljiti upis četiri odjeljenja prvih razreda Gimnazije.

Na području naše općine,školske 2018./2019. godine, osnovnu školu završava 577 učenika, što je 47 učenika manje u odnosu na prethodnu školsku godinu.

Zbog svega navedenog,menadžment Gimnazije u Živinicama smatra da je realno da se upiše ukupno četiri odjeljenja prvih razreda u školskoj 2019./2020.godini.

RTV Živinice D. S.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više