U TK projekti uređenja i zaštite stećaka sa natpisom

Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona uredio je nekropolu stećaka u okviru projekta njihove zaštite u Sapni i Teočaku.

Projekat je podrazumijevao uređenje nekropole stećaka. Kada je u pitanju Sapna, radi se o izmještanju ugroženih stećaka koji su sada u centru općine zaštićeni od daljeg propadanja, dok je u Teočaku stećak uzidan u pozidu izvađen i zaštićen u mjesnom mezarju.

– Stećci sa očuvanim natpisom predstavljaju najvrjedniji dio tog kulturno-historijskog naslijeđa. U Tuzlanskom kantonu imamo svega nekoliko takvih stećaka – izjavio je v.d. direktora Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK Rusmir Djedović.

Na taj način su zaštićena dva stećka u Sapni i jedan u Teočaku od svega deset stećaka s epitafom na bosančici, koliko ih ima na području Tuzlanskog kantona.

– Prioritet je bio da se oni zaštite te da se stećci koji su bili utonuli u zemlju isprave, izvade – pojasnio je stručni saradnik u Zavodu za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK Semir Hadžimusić.

Stećci i epitafi su stručno valorizovani, zatim očišćeni, premazani hidrofobnom zaštitom. U narednim danima će biti postavljena informaciona tabla sa historijskim podacima te naznačena izvorna lokacija stećaka.

(RTV Slon/Fena)

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više