U TK za sada nema oboljelih od korona virusa

Na području BiH do sada je kod 11 osoba potvređeno prisustvo korona virusa. U TK za sada nema oboljelih. Naredbom Federalnog kriznog štaba sanitarni nadzor prošren je i na putnike iz Njemačke, Francuske i Španije zbog čega je u kućnoj izolaciji trenutno više od 300 osoba u TK. Iz ministarstva zdravstva TK napominju da sw sve osobe, bez izuzetaka koje dolaze iz rizičnih područja moraju staviti pod sanitarni nadzor.

„Apelujem na sve one koji su dobili rješenje o kućnoj izolaciji  da se svega navedenog pridržavaju, a dalje moram iskoristiti priliku da i Zakon o zaštiti građana od rizičnih bolesti kao i krivični zakon podrazumijeva da ukoliko neko nekog svjesno dovede u opasnost kaznit će se zakonom do godinu dana, a ukoliko to učini iz nehata do šest mjeseci novčanom kaznom“, izjavila je Dajana Čolić, minstrica zdravstva TK.

Testiranja na korona virus rade se i u UKC – u Tuzla, a svi do sada urađeni testovi bili su negativni. Prema riječima v.d. direktora UKC –a testova ima dovoljno, a za nabavku respiratora Vada TK dodijelila je 100 000 KM. 

„I danas smo pokrenuli hitnu nabavku još respiratora. Samo da znate da jedan košta 60 000 maraka i da mi nismo oslobođeni obaveze zakona o javnim nabavkama i moramo to sve provesti na zakonit način“, kazao je Vahid Jusofović, v.d. direktora UKC –a Tuzla.  

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više