U toku asfaltiranje dionice puta Ljubače – Suha

Na području Općine Živinice jučer su počeli radovi na asfaltiranju dionice puta “Ljubače – Suha” koji se finansiraju sredstvima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji sa Općinom Živinice.

Ukupna dužina dionice je 455 metara, a širina pet metara. Ugovorena vrijednost projekta iznosi 75.160,80 KM, radove izvodi d.o.o. “HIH” Živinice.

Asfaltiranje po ovom projektu se prvi puta radi iz živiničke asfaltne baze koja će omogućiti kvalitetniji asfalt prilikom izvođenja svih narednih radova ove vrste.

Općinski načelnik Samir Kamenjaković ističe da je ovo jako bitan infrastrukturni projekat za Općinu Živinice, te da će se ovakvi projekti nastaviti i u budućnosti.

“Ovo je infrastrukturni projekat koji je vrlo bitan za Općinu Živinice jer mi kompletan zapad povezujemo sa magistralnim putem Tuzla – Sarajevo i nama je to jako bitna i važna činjenica. Finansijska sredstva za ovaj projekat uspjeli smo obezbjediti dijelom preko Vlade Federacije uz sufinansiranje Općine Živinice. Ono što je važno, osim asfaltiranja puta uspjeli smo budžetom Općine Živinice obezbijediti kanalisanje dijela puta koji bi spriječio direktan uticaj voda na područja dijela zemljišta stanovnika koji žive u okolnom dijelu ovog područja. Želim kazati zašto nije prije došlo do pravljenja ovog puta, čekali smo našu asfaltnu bazu koja je počela raditi ovih dana. To nam je jako bitno iz tehničkih razloga jer ćemo imati kvalitetniji asfalt i on neće iz Doboja putovati do nas i gubiti na kvalitetu. Iz tog razloga sam danas zaista zadovoljan da prvi puta imamo jedan zaokružen ciklus i u budućnosti ćemo moći raditi sa kvalitetnijim asfaltom. Počeli smo raditi projekte čija debljina asfalta je negdje oko 8 cm u odnosu na dosad gdje je bio 7 cm i to takođe utiče na pobljšanje kvaliteta puta, i u budućnosti ćemo gledati da svi tenderi budu prilagođeni ovakvom kvalitetu asfalta. Nadam se da ćemo i u budućnosti uspjeti sa višim nivoima vlasti obezbijediti dobre konekcije da bi mogli ovakve projekte nastaviti i dalje.” rekao je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

S obzirom na to da građani sa ovog područja Općine imaju tehnički problem u vezi sa mostom preko kojeg ne mogu prelaziti teretna vozila i autobusi, a samim tim i radi njegovog kvalitetnijeg zimskog održavanja, Općinski načelnik ističe da će kategorisanjem ovog dijela puta prema Direkciji cesta od 1. januara 2018. godine ovaj most biti daleko kvalitetnije održavan, te da bi ovaj problem građana trebao biti riješen u ovoj godini.

“Kada govorimo o kategorizaciji ovog puta, ovaj put pripada Općini Živinice. Zbog kvalitetnijeg održavanja puta u zimskom i u ljetnom održavanju uspjeli smo da ovaj putdamo u nadležnost Direkciji cesta. On bi od 1. januara 2018. godine trebao biti kategorisan prema Direkciji cesta i time bi bio riješen i most koji sada predstavlja jedan tehnički problem jer nam je zabranjen prelazak teretnim vozilima i autobusima. Smatram da bi u ovoj godini trebali prevazići i taj problem, a sa kategorizacijom puta prema Direkciji cesta on će biti daleko kvalitetnije održavan.”, istakao je načelnik Kamenjaković.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
1 Komentar
  1. Edin piše

    Koje li će godine kroz Dubrave proći asfalt

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više