U toku izrada novog Zakona o ugostiteljstvu Federacije BiH

Nakon što su oba doma Parlamenta Federacije BiH odobrila nacrt novog Zakona o ugostiteljstvu FBiH koji im je dostavila Vlada FBiH, Federalno ministarstvo okoliša i turizma kao obrađivač provodi završne aktivnosti na pripremi prijedloga tog dokumenta.

Radna grupa Ministarstva započela je javne rasprave u svih 10 kantona FBiH s ciljem izrade što kvalitetnijeg teksta Prijedloga zakona o ugostiteljstvu FBiH i kako bi se u pripremu i izradu uključile sve nadležne institucije, pravni subjekti i fizičke osobe zainteresirane za oblast ugostiteljstva.

Iz resornog federalnog ministarstva također pozivaju sve zainteresirane da osim kroz javne rasprave svoje prijedloge i sugestije na predloženi dokument dostave i izravno  ministarstvu, a koje će biti razmotrene i ukoliko budu imale argumentirane osnove biti uvažene – ugrađene ili brisane iz predloženog dokumenta.

Predviđenim rješenjima novog zakona pojednostavljeni su postupci za registraciju i rad ugostiteljskih objekata u Federaciji BiH, znatno je ubrzano provođenje  procedura i postupaka obuhvaćenih zakonom, odnosno potrebno vrijeme je reducirano za 50 posto.

Komplementarno, ovom zakonu pripremljeni su i zakoni o turizmu i boravišnoj taksi, koji uz ove izmjene i novitete donose povećan priliv u budžet, odnosno novim rješenjima se omogućava potencijalni prosječni priliv prihoda u iznosu od 830.000 KM na godišnjem nivou.

Zakonom se uređuju uslovi za razvoj i obavljanje ugostiteljstva kao privredne grane, obaveze ugostitelja, osnivanje i prestanak ugostiteljske radnje i ostale vrste ugostiteljske djelatnosti, vrste i kategorizacija ugostiteljskih objekata, ugostiteljske usluge u domaćinstvu i seoskom domaćinstvu, registri u ugostiteljstvu i druga pitanja iz oblasti ugostiteljstva.

Zakon predviđa osnivanje registra ugostiteljstva u Federaciji BiH kojim će biti obuhvaćeni svi subjekti koji se bave tom djelatnošću, a u sistem se uvode iz fizičke osobe iznajmljivači koji pružaju ugostiteljske usluge u vlastitom domaćinstvu i to usluge smještaja u sobi, apartmanu i kući za odmor ili usluge smjestaja u kampu koje su dobile rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu.

Kako su naveli predlagači su pri izradi prednacrta detaljno analizirali i EU propise iz te oblasti kako bi se moguća rješenja  ugradila u domaće zakonodavstvo iz oblasti ugostiteljstva. Novim zakonom se definira da je ugostiteljska djelatnost sporedna ili dodatna djelatnost, a ne više osnovna.

Kazne od 100 KM do 30 hiljada KM

U praksi sada, prema postojećem zakonu, vlasnik može imati samo jedan restoran, kafić ili hotel i mora biti zaposlen u tom restoranu. Novim zakonom se omogućava da vlasnik jednog restorana može imati svoj lanac restorana ili da neko ko je zaposlen u javnoj upravi ili privatnoj kompaniji, može svoj kapital investirati u restoran te na taj način omogućiti nova radna mjesta, državi više novca kroz plaćanje poreza, a sebi veću zaradu. Zakonom je propisao i da u prostoru gdje se obavlja ugostiteljska djelatnost, mora biti osiguran nesmetan pristup i kretanje za osobe s umanjenim tjelesnim sposobnostima.

U ugostiteljskim objektima je zabranjeno prodavati i posluživati alkoholna pića osobama mlađim od 18 godina, a u objektu u kojem se poslužuju alkoholna pića, mora na vidnom mjestu biti istaknuta oznaka o zabrani posluživanja, odnosno konzumiranja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina.

Novčane kazne za prekršioce tog zakona su od 100 i do 30.000 KM.

Prednacrt Zakona o ugostiteljstvu Federacije BiH s predloženim zakonskim rješenjima, kako ističu predlagači u obrazloženju,  ima za cilj i da doprinese suzbijanju sive ekonomije i osigura bolju zaštitu korisnika usluga i ugostiteljstvu, jer se predloženim rješenjima nastoji uvesti više discipline u tu oblast.

Dosada su javne rasprave održane u nekoliko kantona, a za iduću sedmicu, u srijedu 4. decembra, najavljena je u Privrednoj komori Unsko-sanskog kantona na koju su pozvane sve relevantne institucije, pravni subjekti i fizičke osobe zainteresirane za oblast ugostiteljstva iz tog kantona kako bi mogli iznijeti svoje prijedloge i sugestije na navedeni dokument, piše Fena.

Nakon javne rasprave Vlada Federacije BiH će utvrditi konačan prijedlog Zakona o ugostiteljstvu BiH koji će bit upućen Parlamentu FBiH u proceduru usvajanja.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više