U toku prijave za novčanu podršku poljoprivrednicima u narednoj godini

Ministarstvo poljoprivrede Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstvo poljoprivrede Tuzlanskog kantona već određeni vremenski period rade na ruralnom razvoju kroz različite podrške poljoprivredi. Upravo jedan od javnih poziva koji u velikoj mjeri može pomoći poljoprivrednicima te razvoju različitih poljoprivrednih grana  je otvoren, a odnosi se na novčanu podršku poljoprivrednicima u 2022. godini. Stoga poljoprivredici koji očekuju novčanu podršku za sjetvu u narednoj godini dužni su dostaviti svoje prijave plana proizvodnje  najkasnije do 15. novembra. Obrasci za prijavu proizvodnje mogu se dobiti u šalter sali Grada Živinice i web stranici.

U obradi je trenutno 420 pristiglih zahtjeva za podršku u poljoprivrednoj proizvodnji. Najviše prijava odnosi se za podršku u sjetvi kukuruza, krastavca kao i plasteničkoj proizvodnji. Manji broj prijava dolazi iz poljoprivredne grane voćarstvo te je upućen i poziv poljoprivrednicima koji planiraju u narednoj godini na svojim imanjima uzgajati ili podizati nasade voća da prijave plan proizvodnje.

Poticaji se odnose na podizanje nasada jagodičastog voća – malina, kupina, jagoda, borovnica, ribizla i aronija. Pravo na novčanu podršku imaju korisnici koji zasnuju proizvodnju jagodičastog voća na površini od najmanje jednog duluma. Novčana podrška je 400 KM po dulumu.

Novčanu podršku mogu tražiti i poljoprivrednici koji zasnuju nasad krošnjastog voća na površini od najmanje 0,5 ha. Novčana podrška iznosi 350 KM.

Pravo na novčanu podršku imaju i korisnici koji imaju zasnovanu proizvodnju krošnjastog voća u rodu na površini od najmanje od pet duluma. Novčana podrška iznosi 1500 KM po ha, odnosno 150 KM po dulumu.

Poljoprivredni proizvođači koji nisu podnijeli zahtjeve za proizvodnju krastavca kornišona i proizvodnju kukuruza i dalje mogu podijeti zahtjev za novčanu podršku, a krajnji rok za dostavu prijava je 31.10.2021. godine kada je posljednji dan za podnošenje zahtjeva.

Mehmed Smajlović


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više