U toku realizacija projekta ˝Visit Živinice˝

U strategiji razvoja  turizma Živinica  predviđeno je  predstavljanje najljepših dijelova grada kako za turiste ali i one koji žive na ovom području.

Kroz projekat ˝Visit Živinice˝ gradska uprava intenzivno radi na mnogim aktivnostima, kako bi turizam postao resurs, ali i da živiničani uživaju u prirodnim ljepotama svog grada.

Visit projekat koji je planiran kroz strategiju razvoja turizma grada Živinice grad Živinice provodi u tri faze.

Prije dva dana , sa gradonačelnikom Živinica obišli smo lokaciju Rudina, koja je pravo oaza mira za sve one koji žele da pobjegnu od gradske vreve.

Do samog izletišta Rudine ne može se doći autom, sam lokalitet koristiti isključivo istinski ljubitelji prirode i oni koji uživaju u onome što nam ta ista priroda pruža.

Rudina je od Živinica udaljena 6 km, vozi se kroz G.Živinice i Kopjeviće do Prisada, gdje ima parking za auta, a dalje se nastavlja pješice još 1 km i dolazi se do vrha Rudine.

Jedinstvena oaza mira, prelijepi prirodni krajolici kao i bogatstvo biljnih i ljekovitih vrsta samo su neki od razloga zašto se većina Živiničanki i Živiničana odluči posjetiti ovu destinaciju.

Oko  šumskih puteva  smjenjuju se visoke jele, smrče, bukve…, jednom riječju ljepota, mir i spokoj.

Nakon obilaska prelijepog krajolika od sada , istinski zaljubljenici prirode mogu i odmoriti  na klupama koje su betonske.

Na lokacijama Rudine i Gornja Višća postavljene su klupe i stolovi za odmor kako bi naši građani imali priliku boraviti ugodno u prirodnom okruženju na najljepšim lokacijama na području Grada Živinice, a i kako bi navedene lokalitete prezentovali na najbolji mogući način svim posjetiteljima i turistima. Također, na autoputu za bicikla postavljene su klupe i kante za smeće.

˝Radovi se izvode i na čišćenju i uklanjanju ostruge, žbunja i uređenju staze na dijelu nasipa Spreča koji će građanima u narednom periodu omogućiti nesmetano kretanje dužinom kružne staze u dužini od sedam kilometara unutar samog Sprečkog polja, sa mogućnošću izlaza i na autoput za bicikle.

Na lokalitetima Rudina, Gornja Višća, nasip Spreča, autoputu za bicikla, postavljeni su i edukativni baneri o štetnosti ilegalnog odlaganja smeća te na posebnim putokaznim banerima iscrtana mapa kretanja na navedenim područjima.

Osim infrastrukturnog uređenja izrađene su i promotivne turističke brošure Grada Živinice i posebna interaktivna web stranica koja će biti prezentovana u narednom periodu˝, kazao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Ono što je cilj ovog projekta je da turizam postane resurs u Živinicama, dodaje Kamenjaković.

Ukupna vrijednost ˝ Visit porjekta ˝je 50 hiljada KM, koji je podržan i od Grada Živinice i Turističke zajednice TK.

 Dijana Svrakić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više