U toku rekonstrukcija raskrsnice “Križaljka”

Radovi na rekonstrukciji raskrsnice “Križaljka” u Mjesnoj zajednici Rudar, na magistralnom putu M – 18, počela je u ponedjeljak ove sedmice.

Projekt, koji se realizira u cilju poboljšanja infrastrukture u Općini Živinice, finansira Direkcija cesta Federacije Bosne i Hercegovine, a na inicijativu Općine.

S obzirom na to da se na ovoj raskrsnici stvaraju velike gužve, Općina Živinice je tražila od Direkcije cesta Federacije BiH da uradi rekontsrukciju ove raskrsnice, koja je od velikog značaja, kako bi se omogućila bolja saobraćajna komunikacija u Općini Živinice.

Ovim radovima će se riješiti problem lijevog skretanja iz pravca Sarajeva za Banoviće, te iz pravca Banovića za Živinice.

Nakon što je usaglašena projektna dokumentacija, započeli su radovi na Projektu rekonstrukciji raskrsnice Križaljka.

Projekat će koštati oko 400.000,00 KM, a radove izvodi firma ”JATA” iz Srebrenika.

Ugovorom predviđeno vrijeme trajanja radova je 75 dana, ali također dužina trajanja radova zavisi i od vremenskih uslova.

Mole se svi građani za strpljenje i razumijevanje, te da, ukoliko je moguće, izbjegavaju ovaj dio puta do završetka rekonstrukcije raskrsnice.

Pored nove raskrsnice, Općina Živinice će u narednom periodu imati i novu pješačku stazu prema Ciljugama čiji je cilj zaštita pješaka u saobraćaju, a naročito djece. Pješačku stazu će finansirati Direkcija cesta Tuzlanskog kantona u saradnji sa Općinom Živinice, a njena dužina će biti 500 metara. U okviru ovog projekta, pored pješačke staze, nalaze se i radovi za rješavanje oborinskih voda na ovom lokalitetu. Realizacija projekta će početi u narednom periodu o čemu će građani biti blagovremeno informisani.

Ove godine na području Općine Živinice planirano je puno više projekata putne infrastrukture, koji se finansiraju sa viših nivoa vlasti, nego prethodnih godina.

Načelnik Samir Kamenjaković je istakao da su ovo veoma važni projekti za Općinu Živinice, naročito jer će to obezbjediti bolju bezbjednost učesnika u saobraćaju, a posebno ističe projekte za izgradnju trotoara koji će direktno obezbjediti sigurnost pješaka u saobraćaju.

“Jučer su počeli radovi na raskrsnici Križaljka, na magistralnom putu M-18. Jedna od tri najveće neuralgične tačke na potezu Općine Živinice poslije raskrsnice Kulići i raskrsnice u Ciljugama. Projektna dokumentacija je prošle godine usaglašena sa Općinom Živinice pripremljeni su tenderi i Federalna Direkcija cesta krenula u izgradnju iste. Dobit ćemo jednu savremenu saobraćajnicu tako da će desna i lijeva skretanja iz pravca Sarajeva za Banoviće, gdje nam je uvijek problem i stvara gužve, biti riješena. Ovi radovi će trajati po Ugovoru više od 75 dana, ali sve zavisi i od vremena, nadam se da će biti dobro tako da prije ovih velikih gužvi to završimo. Molim građane za strpljenje, posebno na ovom dijelu, da izbjegavaju kad mogu ovaj dio jer danas krajnji radovi kreću a onda će se roviti centralni dio raskrsnice. Poslije ovoga mi ćemo dobiti novu i savremenu raskrsnicu koja je ustvari petlja veze koridora 5C dijela koji će ići preko Banovića na Žepče.” rekao je šef službe za prostorno planiranje i komunalne poslove Enes Glavinić.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više