U Tuzli će biti postavljena spomen ploča na nekadašnjem mjestu Sinagoge

Jevrejska općina broji 120 članova, s tim da pored Tuzle, članovi dolaze i iz Živinica, Kladnja, Lukavca i Brčkog.

Početkom prošlog vijeka u Tuzli su osnovane dvije jevrejske opštine sa dvije Sinagoge. Kad je fašizam duboko i široko bio prisutan u jugoslovenskom društvu 1938. godine nastajali su prvi napadi na Jevreje, njihove kuće, zanatske radnje, sinagoge i druge objekte. Više od 300 Jevreja je deportovano u nacističke koncentracione logore iz kojih se nikad nisu vratili u Tuzlu. Jedan broj Jevreja spasili su Mustafa Mujabegović, muftija Kurt, Ratimir Deletis i drugi antifašisti.

Preko puta današnje zgrade MUP-a Tuzla nalazi se spomenik u obliku suze, koja simbolizuje tugu za sudbinom Jevreja Tuzle.

Danas u ovome gradu jevrejska zajednica živi uz male poteškoće ipak uspije ostvariti svoja prava.

– Blago zanemarivanje je normalna pojava u ovakvim vremenima. Prava niko nikome ne ugrožava. Postoji ignorantski odnos prema nekim problemima, ali se uvijek nađu dobri ljudi koji nam pomognu – izjavila je za Fenu Marina Rajner predsjednica Jevrejske općine u Tuzli.

Prof.dr. Zijah Rifatbegović je na posljednoj sjednici GV Tuzla pokrenuo inicijativu za postavljanje spomen ploče na mjestu gdje se nekada nalazila Sinagoga, a danas je to prostor narodne kuhinje.

– Jevreji u Tuzli su u prošlosti obespravljeni, ali smo odlučni u namjeri da im bude vraćeno svako oduzeto pravo. Ideologija Stranke demokratske akcije je da svaki građanin ima jednako pravo u Bosni i Hercegovini, te da jednako bude tretiran u svakoj zajednici – izjavio je prof.dr. Rifatbegović za Fenu.

Također na inicijativu vijećnika Rifatbegovića izdvojeno je 5 hiljada KM za obnovu ograde na Jevrejskom groblju, te će sredstva biti raspoloživa od prvog dana 2022. godine. Bit će sanirano i klizište koje ugrožava ovo groblje , kako naredne padavine ne bi dovele do dodatnog oštećenja.

Jevrejskoj općini podrška prof.dr. Rifatbegovića znači mnogo jer će na ovaj način konačno biti obilježena mjesta koja imaju svoju historiju u Tuzli.

– Mi nemamo dovoljan broj onih koji bi se danas molili Bogu, ali neka se zna da ih je nekada bilo i da se zna da je lijepa bila zgrada za te svrhe – izjavila je Rajner.

Prof.dr. Rifatbegović je kazao kako su Jevreji u Tuzli bili obespravljeni, ali kako je odlučan da uz podršku svoje stranke vrati svaku oduzetu mogućnost kada je riječ o svakom građaninu.

RTV Slon/Fena

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više