U Tuzli održana edukativno – pokazna vježba o važnosti preventivnog djelovanja zaštite i spašavanja od požara

Amina Mehić, učenica srednje medicinske škole u Tuzli, jedna je od učesnica edukativno – pokazne vježbe koja se na što bolji način potrudila prezentovati pravila ponašanja u slučajevima požara.

Prvi put mi je da sam makirant, ali iskreno ovakve vježbe, a naročito ono na što je mene medicinska škola uputila, je značajno ne samo za nas mlade, nego i za odrasle koji su potisnuli taj nivo. Drago mi je što mogu da uputim i druge, naročito mlađe koji će se susretati sa ovakvim situacijama”, govori Amina

U Bosni i Hercegovini, ali i u Tuzlanskom kantonu zaštita od požara regulisana je propisima i ustanovljenim mjerama zaštite od požara, a edukacija o osnovnim pravilima ponašanja prilikom prirodnih i drugih nesreća kroz pružanje prve pomoći od velikog je značaja kako za učenike svih škola, tako i za sve građane.

Edukacijom i pokaznom vježbom prisutni su imali priliku vidjeti simulaciju gašenja požara kao i zbrinjavanje unesrećenih tokom požara.

Veliki je ovo dan za učenike ove škole, u njihovom odgojnom o obrazovnom procesu. Pohvalio bih menadžment ove škole i sve učesnike ovog događaja koji su omogućili učenicima da steknu praktična znanja. Praktična znanja će koristiti tokom cijelog života. Ministarstvo obrazovanja i nauke će dati punu podršku ovakvim i sličnim događajima te ćemo formalno pozvati sve ostale škole da na sličan način organizovanja sličnih događaja izvrše edukaciju učenika, a isto tako i nastavnog osoblja kako reagovati u vandrednim okolnostima”, kazao je Elvir Baraković, ministar obrazovanja i nauke.

Predstavljen je i Priručnik “Priprema za odgovor na prirodne i druge nesreće sa postupcima pružanja prve pomoći”, a cilj edukativno pokazne vježbe jeste podizanje svijesti o važnosti preventivnog djelovanja zaštite i spašavanja kako bi sve posljedice bile svedene na minimum.

“Mi danas želimo predstaviti priručnik koji smo napravili zajedno sa Gradskim štabom Civilne zaštite i to je nešto što možemo reći da je prvenac u Bosni i Hercegovini, mi se time ponosimo. Radi se o jednoj malom knjižici koja puno govori”, istakao je Sead Hasić, sekretar Crvenog križa Tuzla 

Šef odjeljenja za upravljanje rizicima od katastrofa u Službi Civilne zaštite Miralem Mulać  dodaje kako ovaj priručnik obuhvata sve načine o sistemu zaštite spašavanja.

“Danas prezentiramo ovaj priručnik Priprema za odgovor na prirodne i druge nesreće sa postupcima pružanja prve pomoći i to je jedan komplet”, rekao je Mulać.

Pored materjalne imovine koju možete izgubiti u požaru, možete izgubiti i ono najvažnije, a to je život. Stoga je veoma važno prenositi stečeno znanje ljudima iz okruženja kako bi posljedice po živote ljudi i materijalnih dobara bile svedene na najmanju moguću mjeru.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više