U Tuzli otvorena izložba minijatura autorice Katarine Galić

Izložbom minijatura iz ciklusa “Misli”, mlada umjetnica Katarina Galić, dobitnica  nagrade za crtež na XI Međunarodnom bijenalu umjetnosti minijature održanom u Tuzli 2021. godine, predstavila se tuzlanskoj publici.

Njena izložba je otvorena sinoć u Bosanskom kultunrom centru Tuzlanskog kantona, organizatoru regionalno prepoznatljive manifestacije koja njeguje umjetnost minijature, a koji je i priređivanjem prve samostalne izložbe mlade ove umjetnice dokazao svoju opredijeljenost ka stalnoj promociji i bh. umjetnika ali i manifestacije Međunarodno bijenale umjetnosti minijature, koja će u oktobru doživjeti svoje 12. izdanje.

-Kada sam uradila radove koje sam poslala na natječaj bijenala minijature održanog 2021. godine, jednostavno sam se zaljubila u minijaturu i tu je i počela nastajati ova izložba koju čini više od 170 radova. Zaljubila se u samu jednostavnost formata i materijala. Grafičar sam, za stvaranje mi inače treba radionica, atelje, alat, puno prostora i vremena, a minijature sam se oslobodila toga. Dobila sam tu neku energiju samo sa stvaram i da se izrazim u nečemu tako malom, a tako jakom – rekla je umjetnica iz Širokog Brijega, naglasivši da joj je nagrada koju je prije dvije godine dobila u Tuzli bila i motivacija i vjetar u leđa da se u punom kapacitetu nastavi baviti onim što voli.

Izložbu je otvorio Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova JU BKC TK, a predgovor mag. grafike Marka Grubešića čitao je glumac Hazim Mujčinović, a u kojem se između ostalog navodi:

-U ciklusu “Misli”, autorica kroz  minijature  otkriva svoj svijet, dajući publici priliku da zavire u njezinu podsvijest. Latinska izreka “Omnia mea mecum porto” (“Sve svoje nosim sa sobom”) savršeno opisuje namjeru autorice da dokumentira svoje opservacije i transformacije u svoj džepni dnevnik. Kroz slojevite teksture, kontraste i igru linija, autorica čuva trenutke iz prošlosti, bilježi sadašnjost i predstavlja viziju budućnosti. Ciklus postaje putovanje kroz vrijeme, otvarajući prozor u autoričinu stvarnost. Jedan od ključnih elemenata ciklusa “Misli” je linija. Linija se koristi na različite načine kako bi se stvorila tekstura, kontrasti i prenijele razne emocije. Linije su oštre ili mekane, fluidne i stvaraju osjećaj neprestane kretnje. Linije se radoznalo prepliću i stvaraju mrežu koja zrcali svjesnost autorice – napisao je o izložbi u svom predgovoru mag. grafike Marko Grubešić.

U velikoj galeriji BKC-a izloženo je 170 minijatura crteža rađenih kombinovanim tehnikama, a izložba će biti postavljena do sredine aprila 2023. godine.

Katarina Galić rođena je 1992. u Imotskom. Završila je Gimnaziju fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu. Diplomirala je 2020. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu u klasi prof. Igora Dragičevića. Dobitnica je nagrade za crtež na XI. Međunarodnom bijenalu umjetnosti minijature u Tuzli 2021. godine, nagrade Federalnog ministarstva nauke i obrazovanja 2019. godine i Rektorove nagrade 2018. godine.  Izlagala je na jednoj samostalnoj te više skupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu radi u zvanju asistenta na grafičkom odjelu.

The post U Tuzli otvorena izložba minijatura autorice Katarine Galić appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više