U završnoj fazi pregovora oko kolektivnog ugovora iz oblasti rudarstva sve izvjesnije povećanje plata rudarima

Kolektivno pergovaranje između poslodavaca i sindikata iz oblasti rudarstva u završnoj je fazi, a dijalog je uglavnom fokusiran na povećanja neto satnice uposlenicima ovog sektora.

Tim povodom iz Uprave RMU „Banovići“ naglašavaju da aktivno sudjeluju u pregovorima o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz oblasti rudarstva, te da se nadaju da će se postići dogovor koji će u narednom periodu omogućiti siguran i stabilan rad u sektoru rudarstva, a time bolji i kvalitetniji standard rudara.

Mogu biti slobodan i najaviti povećanje plata, a u kojoj mjeri će to biti vidjet ćemo po okončanju procesa kreiranja novog kolektivnog ugovora. Treba uvažiti i realnost u kojoj se nalazi RMU „Banovići“, ali tražit ćemo model koji će biti optimalan za sve.

Svoju opredjeljenost da omogucimo rudarima bolji standard pokazali smo u proteklom periodu gdje smo kroz isplate uvecanja plata za radnike koji se isticu svojim radom na mjesecnom nivou isplacivali znatna sredstva , bruto masa novca koja je radnicima isplacena u zadnja tri mjeseca je veca za 600000, 00 KM u odnosu na 20021. Kolektivni ugovor i povecanje plata rudara nama je od izuzetnog znacaja jer temelj svake uspjesne kompanije su radnici i to radnici koji znaju da je njihov rad cijenjen i na odgovarajuci način valoriziran. – rekao je direktor RMU „Banovići“ d.d. Banovići Elvir Salihović.

Pored povećanja neto satnice, Uprava Društva do kraja godine izraditi će i novu metodologiju obračuna plata koja će biti ista u svim rudnicima Federacije BiH.

The post U završnoj fazi pregovora oko kolektivnog ugovora iz oblasti rudarstva sve izvjesnije povećanje plata rudarima appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više