U Živinicama 18. septembra otvaranje jedne od najvećih umjetnih stijena za sportsko penjanje u BiH

Penjački klub ”UP” pod vodstvom instruktura alpinizma Admira Andelića, početkom ove godine je krenuo u realizaciju zanimljivog projekta, izgradnje jedne od najvećih umjetnih stijena za sportsko penjanje u Bosni i Hercegovini. Umjetna stijena se nalazi u prostorijama Bosanskog kulturnog centra u Živinicama.

”Radovi na izgradnji stijene će biti uskoro gotovi. Otvaranje stijene za sportsko penjanje i prateća manifestacija održat će se 18. septembra sa početkom u 12:00 sati. Stijena je visoka 13 metara i široka osam metara, sa svim pratećim sadržajima. Realizirat ćemo niz takmičenja, među kojima ću izdvojiti takmičenje u težinskom penjanju, na koje se prijavilo trenutno oko trideset takmičara iz pet zemalja. Tako osim takmičara iz Bosne i Hercegovine, imamo takmičare iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, što ovo takmičenje izdvaja kao najveće ovog tipa koje će ikada biti održano u Bosni i Hercegovini”, rekao je u razgovoru za FTV Admir Andelić, instruktor alpinizma.

Zanimalo nas je kako je Andelić zajedna sa ostalim zaljubljenicima u alpinizam okupljenim u Penjačkom klubu ”UP” došao na ideju za realizaciju ovog značajnog projekta.

”Na ideju se došlo nakon što je interesovanje za ovaj olimpijski sport naglo poraslo, kao i zbog nedostatka kapaciteta u trenutno jedinoj sali za penjanje koja se nalazi u kućnom ambijentu. Tako se krenulo i u izgradnju ove stijene na kojoj će između ostalog biti moguće održavanje ozbiljnih treninga i obuka za sve kojima to bude privlačno”, priča nam Andelić, inače dugogodišnji zaljubljenih u alpinizam. Ne treba sumnjati da će pozitivne atmosfere nedostajati nakon otvorenja ove stijene i da će kod mnogih biti razvijen duh za ovaj adrenalinski sport, što je i jedan od ciljeva manifestacije.

”Pored dobrog provoda cilj nam je i da ovaj sport prikažemo javnosti te da pokušamo raditi na promociji i poboljšanju uslova za sportsko penjanje. Moram istaći i da je sportsko penjanje ove godine predstavljeno prvi put na Olimpijskim igrama, pa ćemo u budućnosti naše aktivnosti usmjeriti i na otvaranje saveza na nivou BiH, kako bi perspektivni penjači imali mogućnost predstavljati našu državu na većim takmičenjima i prvenstvima”, potcrtava Andelić, instruktor alpinizma, pozivajući sve zainteresirane na zanimljivu sportsku manifestaciju i otvaranje umjetne stijene za sportsko penjanje u Živinicama u subotu, 18. septembra, uz obavezno poštivanje svih epidemioloških mjera.

federalna.ba/Dino Durmić

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više