U Živinicama najlošiji kvalitet zraka u TK (VIDEO)

Zahvaljujući povoljnim atmosferskim prilikama, u Tuzlanskom kantonu bilježi se bolji kvalitet zraka u periodu kada se uobičajeno mjere visoke vrijednosti prisustva zagađujućih čestica, a prema posljednjim podacima, jedino u Živinicama i Banovićima je zabilježen prekomjerno zagađen zrak.

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Tuzlanskog kantona kvalitet zraka 7. januara odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Lukavac, dok je na lokalitetu Živinice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

Snježne padavine i vjetar doprinose nešto boljem kvalitetu zraka u odnosu na isti period prošle godine, te pomoćnik ministra za zaštitu okoliša i prirodu Goran Mišić kaže da je zahvaljujući toj činjenici zrak u TK-u relativno čist.

“Ranijih godina imali smo situaciju u kojoj je bilo temperaturnih inverzija kada nije bilo kruženja zraka i sav teret zagađenja ostajao je u prizemnim slojevima što je za posljedicu imalo veće koncentracije materija koje zagađuju zrak poput sumpor-dioksida i prašine”, pojasnio je Mišić.

U Tuzlanskom kantonu pet je fiksnih stanica za mjerenje kvaliteta zraka. U Tuzli su locirane tri, a u općinama Lukavac i Živinice po jedna. Jedina mobilna mjerna stanica još će jedno vrijeme biti na području općine Banovići, a onda će biti premješta na područja drugih općina u kantonu.

Kada je u pitanju uvođenje novih mjera za praćenje kvaliteta zraka, Mišić je kazao da TK ima najstariji sistem za praćenje kvaliteta zraka kao i najrazvijeniju mrežu posebno u Tuzli gdje su stanice dobro raspoređene za praćenje kvalitete zraka.

U ovoj godini samo su u Živinicama nekoliko dana bilježene visoke satne vrijednosti zagađenosti zraka, ali uvjeti za proglašenje neke od epizoda pripravnosti nisu bili stečeni, zaključio je Mišić.

Iz resornog ministarstva poručuju da ove godine planiraju proširenje sistema u općini Lukavac, a radi se o nabavci analizatora za ugljikovodonike u postojećoj mjernoj stanici zbog specifičnosti industrije na ovom području.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više