U Živinicama obilježen 3.decembar Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Glavna skupština Ujedinjenih naroda, 1992. godine, usvojila je rezoluciju kojom je 3. decembar proglasila Međunarodnim danom osoba s invaliditetom.

Tim povodom , Savez osoba sa invaliditetom Živinice dana je nizom aktivnosti obilježila ovaj dan, s ciljem poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom.

Za svakog čovjeka potrebno je puno odricanja, snage i volje da bi ostvario uspjeh u bilo kojoj oblasti života.

Sve to samo više puta uvećano, potrebno je osobama s invaliditetom, ako žele da učine neke korake koji su na granici njihovih mogućnosti, zbog svog invaliditeta.

Snažan stav bez straha, neuobičajena upornost i prevazilaženje stereotipa su neophodni da bi osobe s invaliditetom postale planetarno poznate i uspješne.

U Živinicama je mnogo osoba koje imaju invaliditet ali su uz podršku Klubova  i lokalne zajednice , dobili priliku da svoj afinitet pokažu u društvu i istaknu da zaslužuju jednakog uživanja ljudskih prava.

Savez osoba sa invaliditetom Živinice , odlučio se da u povodu Međunarodnog  dana osoba sa invaliditetom predstavi javnosti Klubove čiji su članovi osobe sa invaliditetom kao i njihove uspjehe.

Saveza osoba sa invaliditetom trenutno čine Klub ribara osoba sa invaliditetom , Odbojkaški klub invalida, te Streljaški sportski Klub osoba sa invaliditetom.

Ovom prilikom predstavili su svoj rad ali i uspjehe Kluba.

Više u prilogu…

Nesebičnu podršku u radu ovih Klubova svakako daje GV  i gradska uprava.

Predsjedavajući GV je ovom prilikom prisutnima čestitao na postignutim rezultatima, i poručio da podrška neće izostati ni u narednom periodu.

Svečanosti u povodu 3.decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom predhodilo je polaganje cvijeće na centralno spomen obilježje  u gradskom parku kao i na bistu  heroja Nesiba Malkića.

Također, danas su prisutni imali priliku gađati iz vatrenog oružja u Streljani, a i uživati u revijalnoj utakmici Odbojkaškog Kluba invalidaŽivinice.

Dijana Svrakić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više