U Živinicama obilježen Dan ustanka naroda BiH

Jučer 27. juli, jedan od najznačajnijih datuma u antifašističkoj istoriji Bosne i Hercegovine. Tog dana 1941. godine su ovdašnji narodi započeli oružanu borbu protiv okupatora i državnih izdajnika tokom Drugog svjetskog rata.

Prije tačno 77 godina u Drvaru je izvedena prva ustanička akcija na teritoriji naše zemlje, kojom su narodi i narodnosti BiH započeli oružanu borbu protiv fašističkog okupatora i njegovih saveznika u Drugom svjetskom ratu.

Dvadeset i sedmi juli je do 1992. godine obilježavan kao državni praznik, Dan ustanka, u znak poštovanja prema svima onima koji su dali život za slobodu svoje zemlje.

Ovaj značajan datum obilježen je jučer na području naše Općine u organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata općine Živinice.

Prisutne delegacije položile su cvijeće na spomen obilježje na Partizanskom groblju i time odale počast palim borcima 1941/1945.godine.

Danas je značajno podsjetiti da je Bosna i Hercegovina utemeljena na vrijednostima zajedništva i antifašizma i da su, u sudbinskom trenutku, kada su branili svoj opstanak, njeni narodi bili na pravoj strani istorije, kao dio velike antifašističke koalicije koja je iz Drugog svjetskog rata izašla kao pobjednik.

Polaganjem cvijeća na Partizanskom spomen obilježju prisutni su ukazali na značaj njegovanja antifašističkih tekovina, te odali počast i iskazali poštovanje prema borcima koji su dali doprinos za oslobađanje zemlje od okupatora. (RTV Živinice)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više