U Živinicama obilježen Svjetski dan dijabetesa

Povodom Svjetskog dana dijabetesa 14. novembra, danas je na gradskom bulevaru organizovana je akcija besplatnog mjerenja šećera u krvi našim sugrađanima.

Akciju je organizovalo novoosnovano udruženje Grada Živinice pod nazivom UG “Djeca oboljela od dijabetesa tip 1”

Gradonačelnik Samir Kamenjaković podržao je današnju akciju, te je istakao da svi moramo dati sve od sebe kako bismo pomogli ovom udruženju, te da će se potruditi da osigura sredstva u budžetu za pomoć djeci, kako ne bi bili u situaciji koju su prošle prethodne generacije.

Također, ovom prilikom građani su imali priliku da dobiju više informacija o samoj bolesti, ali i o ovom udruženju.
Nakon akcije mjerenja šećera organizovan je zajednički ručak gradonačelnika sa djecom oboljelom od dijabetesa, kao i članovima ovog udruženja.

“Na svjetski dan dijabetesa u Gradu Živinice prvi put imamo Udruženje djece oboljele od dijabetesa, kojem zaista želimo dati veliku podršku. Znajući u kakvom stanju se nalaze i roditelji i oboljela djeca mi iz Gradske uprave želimo učiniti sve kako bi pomogli i udrženju, a najvažnija stvar jeste da u fokus stavimo djecu. Ako znamo da se ta djeca u toku noći bude na svakih dva sata kako bi mjerili šećer, trebamo poslati jaku poruku i izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a i svim ljudima koji mogu promijeniti ovo stanje, odnosno da se nabave senzori za mjerenje. Mi smo prije godinu i po dana ispred Grada Živinice dali inicijativu da se senzori koji su potrebni za redovno mjerenje glukoze uvrste na listu lijekova, međutim to nažalost nije u potpunosti zaživjelo, što je sramota za sve. Svi mi koji smo na odgovornim mjestima moramo biti odgovorniji prema ovoj djeci. Moramo biti odgovorniji, i nadam se da ćemo kao Grad Živnice prepoznati ovo udruženje i dati našoj djeci sredstva u budžetu kako ne bi bili u situaciji da prolaze agonije koje su prošle generacije djece oboljele od dijabetesa”, kazao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više