U Živinicama obilježena 29. godišnjica 2. Korpusa ARBiH

Danas se navršilo 29.godina od formiranja II Korpusa Armije BiH.

Tim povodom gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković, predsjedavajući GV  Nail Jusić, te predstavnici Koordinacije boračkih organizacija, političkih stranaka danas su položili cvijeće na spomen obilježju  u parku Bosanskih branilaca kao i na bistu heroja Nesiba Malkića.

Kroz jedinice Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine prošlo više od 160.000 boraca raspoređenih u 38 brigada od kojih su tri bile brigade HVO-a.

Od navedenog ukupnog broja brigada koje su se borile pod zastavom Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, njih 10 je proglašeno viteškim, 7 slavnim i 7 oslobodilačkim.
Najviše ratno priznanje, značku ”Zlatni ljiljan”, dobila su 452 borca, a trojica su odlikovana Ordenom heroja oslobodilačkog rata, među kojima je i živinički heroj Nesib Malkić.

Ovo je korpus u čijim jedinicama je, na žalost, poginulo preko 11 hiljada boraca, a njih 7000 izašli su iz rata kao ratni vojni invalidi.

Drugi korpus Armije Republike BiH u historiji će ostati upamćen kao jedna od rijetkih oružanih snaga koja je stasavala u najtežem trenutku povijesti svoje zemlje boreći se za očuvanje njene cjelovitosti, demokratičnosti i nezavisnosti.

Tokom obilježavanja Drugog Korpusa gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković,  uputio je svim pripadnicima Armije RBiH čestitku, te poručio da nas ovaj i sličnih datum obavezuju da više volimo BiH.

Tokom čitavog rata, počev od 1993. godine, 2. korpus je imao oko 4.400 oficira i oko 5.200 podoficira, što je davalo solidnu osnovu za uspješno rukovođenje i komandovanje. U svom sastavu je konstantno imao angažiranih od 1.000 do 1.500 žena.

Predsjedništvo RBiH “Oredenom heroja oslobodilačkog rata” odlikovalo je tri  pripadnika 2. korpusa Mehdina Hodžića, Nesiba Malkića i Hajrudina Mešić . Tri pripadnika 2. korpusa su odlikovana “Medaljom za hrabrost”, a jedan ordenom “Zlatni grb sa mačevima”. Najviše armijsko ratno priznanje, značka “ Zlatni ljiljan ”, dodijeljena je 301 vojniku i starješini, a 90 pripadnika dobilo je pomenuto priznanje posthumno.

Dijana Svrakić  » Izvor

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više