U Živinicama održana manifestacija “Olovski đul”

Priznanje “Olovski đul” dodjeljuje se za ukupni životni angažman za doprinos i očuvanje univerzalnih, civilizacijskih, te suštinskih tradicijskih vrijednosti Bosne i Hercegovine.

To je javno priznanje za istaknute pojedince koji su svojim ukupnim životnim djelom dali doprinos očuvanju, prezentaciji, promociji i proučavanju bosanskohercegovačke duhovnosti, baštine, kulture, naučnih dostignuća, promociji domovine, te značajnih društvenih procesa i događaja, kao i svojim ukupnim životom dajući primjer društvu u cjelini.

Domaćin ovogodišnje manifestacije „Olovski đul“ bio je grad Živinice a istu je organizirala  Nakšibendijska tekija “Šejh Mehmed ef. Hafizović” Olovo.

Ove godine priznanje su dobili:

– Prof.dr. Amina Šiljak-Jesenković

– Prof.dr. Muharem Klapić

– Amor i Aida Mašović

– Posthumno, prof. Seid Strik

Dobitnici su saglasni u jednom da im čast dobiti priznanje.

Uz prigodne govore, poeziju, ilahije i kaside ceremonija dodjele Priznanja „Olovski đul“ održana je  u JU “Bosanski Kulturni Centar Živinice a istoj su prisustvovala  brojna poznata imena i ličnosti iz javnog, vjerskog i društvenog života.

Merisa Mujčinović Husić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više