U Živinicama otvorena Njemačka firma za proizvodnju najmodernijih vatrogasnih vozila

U Živinicama je danas otvorena firma za proizvodnju vatrogasnih vozila “Sućo” d.o.o. u kojoj će do kraja 2017. godine biti zaposleno oko 50 mladih osoba, a svečanosti je prisustvovao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Planirano je da u ovoj firmi, u konačnici, posao nađe 300 osoba.  

Kompanija “Sućo” d.o.o. Živinice je predstavnica njemačke kompanije Lentner GmbH, koja se bavi proizvodnjom sofisticiranih vatrogasnih vozila, a  koja je u januaru ove godine počela s radom u Živinicama, nakon što je proizvodnja prebačena iz SR Njemačke.

Iza ovog projekta stoji Suad Bešlić iz Kalesije, čija životna priča sliči filmskom scenariju.

Kako je BiznisInfo ranije pisao, kada je priča o otvaranju fabrike bila tek u najavi, Bešlić već dvadeset godina živi i radi u Njemačkoj, a tamo je otišao na liječenje nakon teškog ranjavanja u ratu. Ljekari su mu se borili za život, a dugo vremena nakon toga nije mogao hodati.

Na kraju se ipak uspio izlječiti i oporaviti, a potom je radio razne poslove da bi osigurao egzistenciju za sebe i svoju prodicu. Uz te poslove se školovao i postao jedan od najboljih studenata, što mu otvara put zaposlenja u velikoj kompaniji Lentner. Kasnije je konstruisao vatrogasno vozilo po najmodernijm normama i standardima u Evropi.

Suad Bešlić

Kako prenose lokalni mediji u Živinicama, Bešlić je danas rekao da se otvaranjem proizvodnog pogona ostvario njegov san da poslije 20 godina provedenih u Njemačkoj dođe u svoju domovinu i omogući mladima da svoju perspektivu grade u BiH.

– Plan ovog projekta proizvodnje u Bosni i Hercegovini ulazi u drugu fazu. Obuke radnika su uspjesno završene. Dosadašnja proizvodnja od 10 odsto, u narednom periodu će se povisiti na 50%, a uz nove investicije u mašine otvaraju se i nova radna mjesta. Proizvodit ćemo dijelove za 13 vrsta vatrogasnih vozila. Ovdje će uskoro biti zaposleno 30 mladih radnika, s tim da će ih u narednom periodu biti znatno više. Danas predstvaljamo prvi vatrogasni kamion, najmoderniji u svijetu, a na njemu piše da je proizveden u Bosni i Hercegovini, rekao je Bešlić.

Prisutnima se danas obratio i direktora firme „Lentner GmbH“ iz Njemačke Hausmann Mathias.

– Kada sam prvi puta došao u Živinice decembra prošle godine načelnik mi je mnogo toga obećao, ali sam to prihvatao s nevjericom. Međutim, prevario sam se jer su je on i ova lokalna zajednica učinili mnogo više od očekivanog, tako da čestitam na tim potezima koji su privukli našu pažnju. Ovdje u BiH smo srdačno primljeni, bolje nego igdje. I dalje ćemo širiti poslovnu saradnju, rekao je on, izvijestio je portal Zivinice.ba s lica mjesta.

Nakon obraćanja načelnika Samira Kamenjakovića, Suada Bešlića, Hausmanna Mathiasa i Denisa Zvizdića, promovirano je novo vatrogasno vozilo pod proizvodnom markom „Made in BiH“, a potom se pristupilo presjecanju vrpce proizvodne hale, čime je zvanično označen početak rada firme “Sućo” d.o.o. Živinice.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više