U Živinicama počela izgradnja najveće plantaže borovnice u Evropi

Na području Općine Živinice počinje relalizacija još jednog velikog projekta koji će omogućiti nova zapošljavanja. Njemačka firma “Elisa Berry“ u saradnji sa Općinom Živinice počinje sa izgradnjom jedne od najvećih plantaža borovnice u Evropi.

“Elisa Berry” je jedna od najvećih firmi u Evropi koja se bavi otkupom voća i povrća, ali ima i vlastitu proizvodnju na plantažama širom svijeta. Ova firma je u naselju Dubrave, Općina Živinice, na površini zemljišta od preko 30 hektara, počela saditi novu kulturu zasada borovnice koja u naredne dvije godine treba da daju prve plodove. Vlasnik firme “Elisa Berry” zaključio je ugovor o zakupu zemljišta sa kantonalnim ministrastvom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, te uredno izvršava svoje obaveze. Primjenjene su nasavremenije mjere kada je u pitanju navodnjavanje plantaže i obezbjeđena je cjelokupna infrastruktura.
Ovih dana angažovani su kooperanti firme Elisa Bery i vrši se zasađivanje borovnice.

„Drago mi je što se ovakvi projekti rade na području naše općine, najbitnije je da će u budućnosti ovdje veliki broj naših građana naći sebi egzistenciju kroz sezonski posao na ovoj plantaži. Prema izjavi vlasnika firme u ovom periodu naredne godine biće potrebno angažovanje oko 500 osoba koje će biti potrebne za rad.“, rekao je Načelnik Općine Živinice Asim Aljić.

Cjelokupan projekat trenutno košta oko 1 milion eura, a u narednom periodu očekuje se razvijanje poslovanja u još jednom pravcu, a to je prije svega obezbjeđivanje hladnjača i distribucija ove borovnice na ino tržište.

„Mi smo već poduzeli određene mjere i Općinsko vijeće je na nekoj od prethodnih sjednica donijelo odluku da se obezbjedi parcela u privrednoj zobni Ciljuge i ovih dana privodimo kraju kada je u pitanju ta procedura, tako da će ova firma dobiti, odnosno, biće joj prodato zemljište od 20 dunuma, gdje će izgraditi hladnjače. To će biti jedan od najvećih distributivnih centara kada je u pitanju cjelokupna naša regija, jer će proizvodi iz susjednih zemalja dolaziti u te hladnjače, i tek onda će biti distribuirano na ino tržište“, istakao je načelnik Aljić.

Za razliku od ratarske kulutre proizvodnja borovnice daje dva do tri puta veće prihode tako da se početna velika ulaganja koja iziskuje proizvodnja borovnice isplate. Omogućeno je da se ova kultura zasada širi u individualnom sektoru, u vidu kooperacije, gdje će biti zagrantovan otkup te borovnice.

Kolač od kruške

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više