U Živinicama počinje realizacija projekata vrijednih 600.000 KM

Načelnik Općine Živinice Asim Aljić potpisao je ugovore za relizaciju 35 novih projekata čija vrijednost iznosi preko 600.000 KM. Ugovori su potpisani sa izvođačima radova a projekti se odnose na izgradnju novih asfaltnih dionica puta, izgradnje ulične javne rasvjete te izgradnju vodovoda i kanalizacija u Mjesnim zajednicama na području Općine Živinice.

Finansijska sredstva su obezbjeđena po principu „marka na marku“ odnosno pola su sredstva od građana a pola iz Bužeta Općine Živinice.

„Ovo su projekti za koje su građani sakupili novac već 2013. godine. Jedan dio sredstava je nedostajao jer su povećane cijene od 2013. do danas, kada smo potpisali ugovore, i ovom prilikom ću se zhavaliti Općinskom vijeću Živinice koje je pokrilo taj dio, tako da ćemo iz Budžeta Općine uzeti nekih 60.000 KM i riješiti tu situaciju. Danas mi je bilo zadovoljstvo prisutvovati ovakvom potpisivanju jer je bila puna sala predstavnika građana iz svih Mjesnih zajednica. Ukupna vrijednost projekta je preko 600.000 KM. To je prikupljeno po poznatom principu pola građani pola Općina, iako je u ovom slučaju, Općina više sredstva uložila, al uglavnom sve su to sredstva građana, jer i sredstva iz Budžeta su građani prikupili i mi samo evo vraćamo na ovaj način. U narednih mjesec dana očekujemo da ćemo realizovati ove projekte a oni se odnose prije svega na asfaltiranje ulica, kanalizaciju i rasvjetu u Mjesnim zajednicama.“, rekao je ovom prilikom Načelnik Asim Aljić.

Izvođači radova su živiničke firme “HIH”Živinice, “Holex”Živinice, “Terakop”Živinice, “SE-Sarajka”Živinice, .”Termovent” i “Kalelektrik” Živinice a radovi bi trebali biti završeni u narednih mjesec dana.

U nastavku teksta možete pogledati o kojim projektima se radi.

Ukupna dužina izgradnje nove ulične javne rasvjete je 7.015 km, čija ukupno ugovorena vrijednost radova za13 projekata izgradnje ulične javne rasvjete u 6 Mjesnih zajednica, iznosi 119.053,34 KM. Izvođač radova je “Kalelektrik” Živinice.
Radi se o sljedećim projektima: u MZ Živinice Gornje Živinički sokolovi-Glavni put, Tadići-nastavak (II dio naselja), Aljići-Kudići (zaseok Potok) i Lučići – Kudići, u MZ Dubrave Gornje R469 – Derviši, Lužanjak – Halilčevići i Novo naselje – Luke, u MZ Rudar Živinice Ciljuge – Ekonomija i R455a (Ciljuge-Sport.poligon) – Toplička B, u MZ Višća Gornja Kažalj – Polja (iza pruge), u MZ Gračanica Šepić+krak lijevo-Redžo Durić-B.Šepić i Medresa – Vrtoge i MZ Barice Put za Puziće-prema G.Živinicama – Spahići.

Vrijednost za radove na izgradnji novih vodovoda i kanalizacije, za ukupno 7 projekta, iznosi 104.964,77 KM, a radi se u MZ Litve Fekalna kanalizacija – Litve – Živiničke ose, u Višći Donja Rekonstrukcija bušotine Polja, u MZ Šišići Eksploatacioni bunar Tatarički biser, u Bašigovcimai Lukavici Donjoj Nabavka vodovodnih cijevi vodovod Toplica, u MZ Rudar Živinice Oborinska kanalizacija Ciljuge II i u Dubrava Donjim Ucjevlj.kanal.otpad. i obor.voda R469-O.Š.Brana i Kan.krak u D.Dubravama O.Š.kroz Novo naselje. Izvođači radova na ovim poslovima su d.o.o.”Termovent” i d.o.o.”SE-Sarajka.

Ukupno se raelizuje 15 projekata asfaltiranja puteva po programu sufinansiranja u 13 mjesnih zajednica, čija je ukupna dužina izgradnje novih asfaltnih dionica puta iznosi 4.982 km, a ugovorena vrijednost radova za ove dionice je 439.953,19 KM.
Nove sfaltne dionice puta po ovom projektu će se raditi u sljedećim Mjesnim zajednicama:

MZ Lukavica Donja:
– Put za Bajriće, izvođač radova je d.o.o.”Holex” Živinice a nadzor ispred Općine je Sakib Nišić.
MZ Oskova:
– Put krak u Ul.Partizanska -krak B, izvođač radova je d.o.o.”HIH” Živinice, nadzor ispred Općine Dženida Vrtagić,
– Put Ul.ORB-Gl.ulica-nastavak (Dino kafa-Most Litve), izvođač d.o.o.”SE-Sarajka” Živinice, nadzor Zineta Isaković.
MZ Tupković:
– Put za Kujuke, izvođač radova d.o.o. “Terakop” Živinice a nadzor Sakib Nišić
MZ Dubrave Gornje:
– Put R469 – Vrtovi – Dedići,izvođač radova d.o.o. “Holex” Živinice, nadzor Sakib Nišić
MZ Đurđevik:
– Medovačka voda – Mahala, izvođač radova d.o.o. “HIH” Živinice, nadzor Dženida Vrtagić
MZ Lukavica Gornja:
– Đogići – Kuljića bar, izvođač radova je d.o.o. “Holex” Živinice, nadzor Sakib Nišić
MZ Kovači:
– Pristupni put – plato ispred Mekteba, izvođač radova je d.o.o. “Holex” Živinice, nadzor Sakib Nišić,
MZ Stari Đurđevik:
– Aljići – Kevtuša, izvođač radova je d.o.o. “HIH” Živinice, nadzor Dženida Vrtagić.
MZ Šahići:
– Put kroz Beriće, izvođač radova d.o.o. “HIH” Živinice, nadzor Dženida Vrtagić
MZ Podgajevi:
– Jukići-Avdibašići-naselje Zukići, izvođač radova d.o.o. “HIH” Živinice, nadzor Dženida Vrtagić.
MZ Šišići:
– Lugovi – Šabanovići, izvođač radova je d.o.o. “HIH” Živinice, nadzor Dženida Vrtagić
MZ Šerići:
– Barakovac – Maoča, izvođač radova je d.o.o. “SE-Sarajka” Živinice, nadzor Zineta Isaković
– Maoča – Kuduzovići, izvođač radova je d.o.o. “SE-Sarajka” Živinice, nadzor Zineta Isaković
MZ Svojat:
– Spomen česma , izvođač radova je d.o.o. “Terakop” Živinice, nadzor Sakib Nišić.

(opcinazivinice.ba)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
1 Komentar
  1. Goga piše

    Da li ima nade da prodje rasvjeta od Krizaljke prema Djurdjeviku ?

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više