U Živinicama stopa vakcinacije još uvijek na niskom nivo

Prema statističkim podacima o broju vakcinisanih građana, Živinice su još uvijek daleko od postizanja kolektivnog imuniteta, smataraju u Higijensko epidemiološkoj službi Doma zdravlja Živinice.

Do sada je vakcinisano oko 10 hiljada građana sa dvije doze, a neophodno je da se vakciniše oko 30 hiljada građana kako bi  se postigao kolektivni imunitet , kaže dr.Ružica  Janković Samardžić, specijalista epidemiolog u Domu zdravlja Živinice.

Kako bi se povećao broj vakcinisanih osoba, Dom zdravlja Živinice odlučio je prije 10 dana krenuti sa imunizacijom i po ruralnim područjima.

Tim za vakcinaciju protekla dva vikenda boravio je u ambulantama na južnom i sjevernom dijelu našeg grada.

U vikendu koji je pred nama vakcinacija stanovništva će se vršiti u Gornjim Živinicama, Gornjoj i Donjoj Višći, kao i u MZ Gračanica, saznajemo u HES-u.

Građanima će biti na raspolagnju vakcine Moderna, Sinofarm i Fajzer. Fajzer će biti apliciran građanima koji primaju prvu dozu vakcine.

Pored vakcinacija po MZ koje će biti u subotu, Tim za vakcinaciju stanovništva će biti na raspolaganju građanima 14.novembra  i u tržnom centru Bingo Živinice .

U Domu zdravlja Živinice od danas je počela i vakcinacije i trećom dozom, i to isključivo za rizičnu kategoriju stanovništva.

O svemu navedenom detaljnije poslušajte u prilogu u 18:30h.

Dijana Svrakić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više