U Živinicama vodovodi stavljeni pod kontrolu

U Živinicama je danas održana sjednica Općinskog vijeća. Pred vijećnicima je danas bio obiman dnevni red. Raspravljalo se, između ostalog o Prijedlogu Odluke o vodosnadbjevanju i kanalizaciji u ovoj općini, te o izgradnji i upravljanju mjesnim vodovodima i javnim bunarima i česmama.

Odlukom o vodosnadbjevanju i kanalizaciji u Živinicama utvrđeni su uslovi i način snadbjevanje općine vodom, održavanje objekata javnog vodovoda i način korištenja vodovoda i kanalizacije. Osim toga propisane su i kazne za prekršioce odredbi koje su danas usvojili vijećnici. Definisano je da će općina upravljanje vodom ustupiti nekom pravnom licu., koje će imati obavezu da se brine o kvalitetu vodovoda. Visinu naknade za potrošnju vode određuje Vijeće, a osnov za obračun utrošene vode, odnsono korištenje kanalizacije čini kubni metar utrošene vode podjeljen sa brojem članova domaćinstva.
Vijećnici su razmatrali i usvojili Odluku o izgradnji, korištenju, održavanju i upravljanju mjesnim vodovodima, javnim bunarima i javnim česmama. Jedna od novina odluke je da ukoliko mjesni vodovod snadbjeva vodom za piće do 500 stanovnika, općina svojom odlukom može povjeriti mjesnoj zajednici. Vijećnici su usvojili i odluku da su oni kojima je povjereno upravljanje vodovodima dužni graditi i javne česme.
Vijećnici su razmatrali i brojna riješenja iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa. Usvojena je i odluka kojom se potvrđuje mandat predsjednika mjesnih zajednica do naredne godine, kao i odluka o isplati novca članovima komisije za procjenu šteta od poplava iz avgusta prošle godine.(RTVTK)

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više