U Živinicama vodovodi stavljeni pod kontrolu

U Živinicama je danas održana sjednica Općinskog vijeća. Pred vijećnicima je danas bio obiman dnevni red. Raspravljalo se, između ostalog o Prijedlogu Odluke o vodosnadbjevanju i kanalizaciji u ovoj općini, te o izgradnji i upravljanju mjesnim vodovodima i javnim bunarima i česmama.

Odlukom o vodosnadbjevanju i kanalizaciji u Živinicama utvrđeni su uslovi i način snadbjevanje općine vodom, održavanje objekata javnog vodovoda i način korištenja vodovoda i kanalizacije. Osim toga propisane su i kazne za prekršioce odredbi koje su danas usvojili vijećnici. Definisano je da će općina upravljanje vodom ustupiti nekom pravnom licu., koje će imati obavezu da se brine o kvalitetu vodovoda. Visinu naknade za potrošnju vode određuje Vijeće, a osnov za obračun utrošene vode, odnsono korištenje kanalizacije čini kubni metar utrošene vode podjeljen sa brojem članova domaćinstva.
Vijećnici su razmatrali i usvojili Odluku o izgradnji, korištenju, održavanju i upravljanju mjesnim vodovodima, javnim bunarima i javnim česmama. Jedna od novina odluke je da ukoliko mjesni vodovod snadbjeva vodom za piće do 500 stanovnika, općina svojom odlukom može povjeriti mjesnoj zajednici. Vijećnici su usvojili i odluku da su oni kojima je povjereno upravljanje vodovodima dužni graditi i javne česme.
Vijećnici su razmatrali i brojna riješenja iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa. Usvojena je i odluka kojom se potvrđuje mandat predsjednika mjesnih zajednica do naredne godine, kao i odluka o isplati novca članovima komisije za procjenu šteta od poplava iz avgusta prošle godine.(RTVTK)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više