Udruženja žrtava i svjedoka genocida nastavljaju saradnju sa međunarodnim institucijama

Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta “Majke enklave Srebrenica i Žepa” nastavljaju saradnju sa međunarodnim institucijama za prevenciju i kažnjavanje genocida, te pozivaju državne institucije da im se u nastupajućem periodu odazovu na njihove zahtjeve kako bi na najbolji način kompletirali izvještaje protiv onih koji ugrožavaju mir i sigurnost u BiH .

– Nakon naših dopisa upućenih predstavnicima UN-a i Međunarodnom krivičnom sudu u Den Hagu, te odgovora kojeg smo dobili od istih, ovim putem se želimo zahvaliti Tužilaštvu ICC i savjetnici UN-a generalnog sekretara za prevenciju genocida na blagovremenim i profesionalnim reakcijama, asistencijama i odgovorima koje nam pružaju u pogledu naših izvještaja za prevenciju genocida – saopćili su iz udruženja.

Navode da njihov Izvjestaj iz augusta 2019. godine o mogućem ponavljaju genocida u BiH i njihovim planerima i organizatorima je shodno UN akcionom planu upućen UN i savjetnici generalnog sekretara UN za prevenciju genocida, a kopija na znanje tužiocu Međunarodnog krivičnog suda – ICC.

– ICC u ovoj fazi naše prijave nas je obavijestio da je potrebno da nastavimo sa prikupljanjem novih dokaza i da Međunarodni krivični sud upravlja Rimskim statutom, koji Sudu povjerava vrlo specifičnu i pažljivo definiranu nadležnost, te da su potrebni novi i dodatni dokazi, što ćemo u narednom periodu i pokušati osigurati. Sa predstavnicima savjetnice UN-a generalnog sekretara smo održali niz veoma produktivnih i ohrabrujućih sastanaka -navodi se u saopštenju za javnost.

The post Udruženja žrtava i svjedoka genocida nastavljaju saradnju sa međunarodnim institucijama appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više