Udruženje “PIPOL”: Pet godina rada Odjeljenja za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti  „PIPOL“ u saradnji sa UKC-om Tuzla obilježilo je danas petu godišnjicu samostalnog rada  Odjeljenja za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti, gdje se od početka 2017.godine odvija kompletan proces bolničkog liječenja i kontrolnih praćenja djece oboljele od raka sa područja Tuzlanskog kantona, Brčko distrikta BiH i dijela Republike Srpske koji ostvaruju pravo liječenja na referentnom Kliničkom centru u Tuzli.

Projekat kompletne adaptacije, rekonstrukcije i opremanja Odjeljenja za hematologiju i onkologiju realizovalo je 2016.godine udruženje “PIPOL” uz podršku Grada Tuzla i  društveno odgovornih kompanija sa područja Tuzlanskog kantona, te međunarodnih donatora.

Prema riječima prim. dr. Amile Latifagić – subspecijaliste pedijatrijske hematologije i onkologije na ovom Odjeljenju godišnje se hospitalizira do petnaest (15) pacijenata oboljelih od  leukemije, tumora centralnog nervnog sistema i drugih  maligniteta. Liječenje ovih pacijenata traje u prosjeku  oko dvije godine, a proces praćenja od pet do deset godina, ovisno o stepenu i vrsti oboljenja. U proteklih pet godina na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju boravilo je oko stotinu djece  u kontinuiranoj pratnji majke, tokom cjelokupnog bolničkog liječenja.

“S ciljem da djeci oboljeloj i izliječenoj od raka budemo još veća podrška tokom liječenja i oporavka,  Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele i izliječene od leukemije i drugih malignih bolesti “PIPOL” sredinom 2021. godine otvorilo je i društveni, edukativno-razvojni i Centar za psihosocijalnu pomoć i podršku za djecu oboljelu i izliječenu od raka i članove njihovih porodica, koji je od neprocjenjive vrijednosti posebno tokom pandemije COVID-19, te predstavlja jedinu sigurnu luku u kojoj djeca mogu ponovo osjetiti djetinjstvo, čari igre, učenja i druženja sa braćom i sestrama po bolesti. S obzirom da pitanje finansiranja Centra nije sistemski riješno u 2022.godini nam slijedi grčevita borba za njegov opstanak, te se nadamo da ćemo uz pomoć i podršku Ustanova, Institucija, društveno odgovornih kompanija i humanih pojedinaca uspjeti obezbijediti sredstva za njegovo nesmetano funkcionisanje” – istakla je Amra Saračević, predsjednica Udruženja.

Tokom današnje posjete, predstavnici Udruženja “PIPOL” su donijeli tortu  i voće, sredstva za održavanje higijene i poklon paketiće za mališane oboljele od raka na Odjeljenju i u dnevnoj bolnici, te cvijeće i prigodne poklone za njihove majke  kao i osoblje Odjeljenja za hematologiju i onklogiju na Klinici za dječije bolesti.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više