Udruženje poslodavaca: Pripreme za tematsku sjednicu Gradskog vijeća

Cilj sastanka predstavnika Udruženja poslodavaca grada Živinice i gradonačelnika a na kojem su bili eminentni stučnmjaci iz oblasti ekonomije bio je da se u direktnoj komunikaciji učesnika razmijene stavovi i mišljenja, te postigne dogovor o budućem zajedničkom djelovanju, u cilju stvaranja boljeg poslovnog ambijenta u gradu Živinice.

Govorilo se o nekoliko tema koje bi trebale da se obrade na tematskoj sjednici Gradskog vijeća, čijom realizacijom bi se direktno pomoglo poslodavcima da pruže mogućnost za nova upošljavanja radnika.

Najviše je istaknut problem nedostatka stručnog kadra, koji bi se trebao obrazovati za konkretne oblasti potrebne za privredu grada Živinice a na načine koji su dozvoljeni obrazovnim sistemom.

Na sastanku je formiran ekspertni tim sa tri pod tima, koji će biti zaduženi za pripremu tema za sjednicu GV Živinice. Timovima će podrška biti gradska uprava sa svim potrebnim službama.

Prvi tim će itvriti kompletnu analizu privrede sa tačnim podatcima koliko naša privreda učestvuje u punjenju budžeta svih nivoa. Drugi tim će voditi analizu postojećih poslovnih zona sa tačnim obuhvatom gdje se nalaze i identifikaciju novih prostora za širenje poslovnih zona, odnosno otvaranje novih poslovnih zona na području grada Živinice.

Treći pod tim zadužen je za analizu obrazovanja sa posebnim akcentom na mogućnost izmjena i dopuna upisne politike u našim srednjim školama.

Udruženje poslodavaca grada Živinice ima za cilj da u procesu otklanjanja svih problema sa kojima se suočavaju dođu u situaciju  da se radna snaga odlučuje da ostane unašoj lokalnoj sredini.

Plan je da se dođe do riješenja koje će promijeniti mišljenje o privatnom sektoru a ujedno i otvori priča o uslovima rada, plaćama i svim drugim problemima.  Kako kažu ako se to ne definiše i ne promijeni doći će se u situaciju da će se za koju godinu morati uvoziti radna snaga.

Do održavanja tematske sjednice ekspertni tim i podtimovi će izvršiti kompletnu analizu tema koje su dobili i ujedno doći do mogućih rješenja koja će ponuditi na sjednici.

Merisa Mujčinović Husić


RTV Živinice

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više