Ugostitelji TK predlažu uvođenje kovid propusnica i vakcinaciju u kafićima 

Zbog novih higijensko epidemioloških mjera kako bi se zaustavilo širenje korona virusa kojim je između ostalog  orgraničen rad ugostiteljskih objekata do 21 sat , Grupacija ugostitelja TK nezadovoljni h ovim mjerama jučer su se sastali sa ministrom trgovine, turizma i saobraćaja TK Hamzom Bešićem kojem su iznijeli svoje zahtjeve. Kako su istakli želja im je da budu ravnopravni partneri  Vladi TK u borbi protiv korona virusa, a nikako oni čija su radna mjesta rizik za širenje virusa.

“Spremni smo sve kapacitet staviti u službu suzbijanja širenja padnmije , organizovati  punktove za vakcinisanje u našim objektima i to o našem trošku, a sve što treba da nam kažu koji  su minimalni  standradni, nakon toga izvršiti promociju toga na našim društvenim mrežama” rekao je Aleksandar Jović, član Grupacije ugostitelja TK

Pored toga, jedan od zahtjeva jeste i uvođenje pravila 3g (potvrda o vakcinaciji, prebolovanom korona virusu ili negativan pcr test) kojim bi se obezbjedila dovoljna sigurnost , te ne bi bilo potrebe za uvođenjem drastičnih mjera. Iz Grupacije ugostitelja TK smatraju da je upravo ovim mjerama napravljena antipropaganda kada je u pitanju promocija vakcinacije, te da su u neravnopravan položaj stavljeni oni koji su bili savjesni i vakcinisali se.

“Ljudi su se otišli vakcinisati, bili izloženi nus pojavama i to sve da bi se osjećači sigurno i komotno.Danas ovom odlukom ne postoji razlika između onih koji su vakcinisani ni onih koji to nisu. Ko će vam danas htjeti da se vakciniše kada su mu ograničena osnovna ljudska prava” dodao je Jović.

Kako su ugostitelji bili kategorični u tome da neće poštovati mjere koje je usvojila Vlada TK, policijski službenici Uprave policije MUP-a TK su tokom proteklog vikenda izvršili kontrolu nad 1600 objekata  i za dva objekta izdali prekršajne naloge.

 

“Pohvalio bih ponašanje policije vezano za provođenje mjera. Svi smo rekli i svi smo manje više radli, policija je bila manje više korektna i pozivam ih na dalju saradnju” nastavio je Jokić.

Međutim, na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja TK im je rečeno kako donesene mjere moraju važiti 14 dana na koliko su i usvojene, a iz Grupacije ugostitelja TK odlučni su u tome da mjere neće poštovati sve dok se one ne promjene..

 

“Minimum ispod kojeg mi ne možemo ići jeste radno vrijeme do 23 sata, ali bitr ćemo solidarni i nećemo imati muziku uživo jer mi ne možemo da dozvolimo da nam propadne još jedan vikend” zaključio je Jokić

 

 “Mi smo jasno rekli da ćemo ukinuti muziku uživo ali sa druge strane smatramo da mjera nije donesena u skladu sa Zakonom  i da smanjenje radnog vremena od dva sata neće donijeti benefite po zdravlje građana ali će itekako donijeti štetu za privrednike i ugostitelje.” rekla je  Jasmina Numanović Stjepanović, članica Grupacije ugostitelja TK

Nakon sastanka sa Kriznim štabom Ministarstva zdravstva TK i predstavnika Grupacije ugostitelja TK koji će biti održan sutra znat će se više o mogućnostima donošenja novih, ali ovog puta vjerovatno blažih mjera.

 

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više