Uklonjen grafit “Smrt novinarima” u Mostaru

U decembru prošle godine bili smo svjedoci javnog izražavanja mržnje prema novinaraima, kada je u Mostaru osvanuo grafit natpisa „Smrt novinarima“, što su iz Udruženja BH novinari oštro osudili i pozvali vlasti da reaguju.

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari tada je pozvao gradske vlasti Mostara i policiju Hercegovačko-neretvanskog kantona da poduzmu sve zakonom propisane mjere kako bi grafit koji sadrži govor mržnje prema novinarima bio što prije uklonjen, a počinilac ili počinioci identifikovani i sankcionisani.

Podsjetimo, kako su u decembru prenijeli brojni bh. mediji u ulici Braće Fejića u Mostaru na zidu jedne zgrade crvenom bojom je napisano „Smrt novinarima“. Postojanje i tolerisanje grafita sa porukom „Smrt novinarima“ ne samo da može predstavljati sigurnosnu prijetnju za sve novinare i medije, već je nedopustiv način javnog iskazivanja stavova prema novinarima ili bilo kojem drugom građaninu Mostara, saopćili su iz Udruženja BH novinari

Policija i Gradska uprava Grada Mostara imaju javnu obavezu i zakonsku odgovornost da uklone sve natpise sa govorom mržnje, uključujući i navedeni grafit. U tom kontekstu, posebno je neprihvatljivo obrazloženje koje je portparol MUP-a HNK Ljudevit Marić jučer dao medijima da „grafit tu stoji odranije, ali je pored bilo parkirano vozilo i nije bio uočljiv“.

Grafit uklonjen mjesec dana poslije

Na zahtjev Službe za komunalne poslove i okoliš Grada Mostara tvrtka Nobel Corporation d.o.o, primjenjujući ACS TORNADO tehnologiju, uklonila je sramotni grafit koji je od proteklih blagdana “krasio” ulicu Braće Fejića u Mostaru, saopćili su iz firme koja je poduzelamjere čišćenja grafita.

Novinari mogu prijaviti prijetnje i govor mržnje

Linija za pomoć novinarima (FMHL), koja djeluje u okviru BH novinara, tokom ove godine zabilježila je porast mrzilačkih poruka prema novinarima/kama, govora mržnje i prijetnji smrću za čak 137%. Liniju za pomoć novinarima možete pronaći OVDJE .

 

The post Uklonjen grafit “Smrt novinarima” u Mostaru appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više