Ukupno ostvareni prihodi Federacije BiH u prvih devet mjeseci veći za 9 posto

– Federalna vlada usvojila je u četvrtak izvješće o izvršenju Proračuna Federacije BiH za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2021. godine, u kojem su ukupno ostvareni prihodi, primici i financiranje iznosili 3.344 milijuna maraka, što je 61 posto planiranog ovogodišnjim Proračunom Federacije BiH, te 97 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Od ukupnog iznosa, porezni prihodi (porez na dobit, prihodi od neizravnih poreza i doprinosi za mirovinsko i invalidsko osiguranje) iznose 2.811,4 milijuna maraka, neporezni prihodi 314 milijuna maraka, primljeni tekući transferi 3,2 milijuna maraka i primici od financiranja 215,4 milijuna maraka, priopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Ukupno ostvareni prihodi, bez primitaka i financiranja, veći su za devet posto, odnosno za 250,8 milijuna maraka u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Najznačajniji porast od 20 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2020. godine zabilježen je kod prihoda od PDV-a, a doprinosi za MIO veći su za šest posto. Inače, ove dvije kategorije prihoda predstavljaju 82,9 posto ukupno ostvarenih prihoda.

Po osnovu financiranja proračuna FBiH, na Jedinstveni račun Trezora doznačena su sredstva u iznosu od 215,4 milijuna maraka i odnose se na kredit IBRD-a od 25,6 milijuna maraka, zaduženje po osnovu emisije obveznica od 89,8 milijuna maraka i zaduženje po osnovu emisije trezorskih zapisa u iznosu od 100 milijuna maraka.

Ukupno obračunati rashodi i izdaci za razdoblje siječanj – rujan 2021. godine iznose 3.344,9 milijuna maraka, što je 61 posto u odnosu na planirani Proračun FBiH za 2021. godinu.

Prema funkcionalnoj klasifikaciji, najveći iznos sredstava od 2.153,7 milijuna maraka utrošen je na socijalna davanja.

Tekući transferi i drugi tekući rashodi obračunati su u iznosu od 2.439,3 milijuna maraka, što je 66 posto od planiranog i odnose se najvećim dijelom na redovne mjesečne transfere.

Riječ je o isplati mirovina (1.734,9 milijuna maraka), doprinosima za zdravstveno osiguranje na teret mirovina (20,2 milijuna maraka), transferu za civilne žrtve rata (17,8 milijuna maraka), vojne invalidnine (194,7 milijuna maraka), egzistencijalna naknada za razvojačene branitelje (314 milijuna maraka), te transferu za dobitnike ratnih priznanja (11,3 milijuna maraka) i za civilne invalidnine (101 milijun maraka).

Za Federalni zavod za zapošljavanje iz sredstava IBRD-a za projekt zapošljavanja izdvojena su sredstva u iznosu od deset milijuna maraka.

U izvješću je navedeno i da je 30. rujna 2021. godine uplaćen iznos od 124.258.541 marku na ime financijske pomoći proračunima županija za provedbu strukturalnih reformi i prevladavanje socijalnih, ekonomskih i zdravstvenih posljedica pandemije covida-19, kao i infrastrukturne projekte.

Za zdravstvo je putem transfera izdvojeno 72,6 milijuna maraka, a za otplatu dugu je u prvih devet mjeseci izdvojeno 523,4 milijuna maraka, stoji u priopćenju.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više