Ulazak bh. građana u zemlje regiona još uvijek strogo regulisan

Prelasci granica predstavljali su svim putnicima velik izazov za vrijeme praznika a mjere zabrane traju još uvijek.

Iako se činilo da će zimski praznici uveliko pogoršati epidemiološku situaciju u našoj zemlji, to se, izgleda, nije desilo, budući da su mjere nadležnih povodom proslavljanja praznika bile stroge i izričite.

“Ono čega sam se ja lično najviše pribojavala jeste upravo ovaj period praznika kada smo imali povećan broj ulazaka građana iz dijaspore u BiH međutim evo do danas nemamo povećan broj slučajeva. Tome je vjerovatno doprinijela ova zabrana kretanja od 23 do 05 ujutro jer nije bilo okupljanja u ugostiteljskim objektima za vrijeme praznika. I dalje se testira otprilike isti broj ljudi međutim manje je pozitivnih slučajeva i nadamo se da će i u narednom periodu biti tako”, kazala je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Stranci koji ulaze u BiH moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati. Bez negativnog nalaza PCR testa na koronavirus u Bosnu i Hercegovinu mogu ući državljani Crne Gore, Hrvatske i Srbije, kada ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i državljani BiH koji žive i rade u dijaspori.

Susjedne zemlje ipak imaju nešto strožije odredbe kada je u pitanju prelazak preko njihovih granica. U subotu 09.januara u 24 sata se ukidaju brzi testovi na slovenskim granicama i prelazak slovenskih granica iz BiH moguć je uz PCR test ne stariji od 48 sati. Ako građani nemaju test prilikom prelaska granice postoji još dvije mogućnosti, a to je desetodnevni karantin ili izlazak iz karantina nakon pet dana uz negativan PCR test.

Državljani BiH za ulazak u Hrvatsku trebaju negativan PCR koji nije stariji od 48 sati ili se moraju testirati pri dolasku u Hrvatsku i u izolaciji čekati rezultat testa. Oni koji rade u Hrvatskoj, bez negativnog testa u ovu zemlju mogu isključivo preko Graničnog prijelaza Maljevac i Graničnog prijelaza Izačić.

Novom uredbom u Srbiji od 21. decembra 2020. godine a koja će se primjenjivati do 10. januara 2021. godine se propisuje obavezno posjedovanje negativnog testa na prisustvo korona virusa koji nije stariji od 48 sati za sve strane državljane.

Njemačka je također izmijenila režim ulaska u svoje granice. Uvode desetodnevni obavezni karantin i strategiju “dva testa” od 11. januara 2021. godine prema kojoj povratnici iz rizičnih regiona, kakvim smatraju naš, moraju odmah po dolasku u Njemačku da se testiraju, ili da donesu test koji nije stariji od 48 sati ali nezavisno od toga moraju u karantin, koji se može prekinuti tek nakon pet dana izolacije novim negativnim testom.

Za našu zemlju nije najavljeno pooštravanje mjera po uzoru na druge zemlje budući da nije zabilježen rast broja zaraženih.

“S obzirom na ovakve brojeve ne znam imamo li opravdanja da to uradimo. To je možda trebalo uraditi u septembru prošle godine kada je situacija posebno u našem kantonu bila daleko teža, a evo sada je uveliko ispod 100 hospitaliziranih pacijenata u covid bolnicama, a tad ih je bilo preko 150”, smatra ministrica Čolić.

U Bosni i Hercegovini je od početka pandemije do danas potvrđeno ukupno 114 920 slučajeva zaraze korona virusom a zabilježeno je 4285 smrtnih ishoda od posljedica zaraze.

Zdravstveni stručnjaci predviđaju da bi vakcinacija trebala dovesti do konačnog poboljšanja epidemiološke situacije.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više