Ultimativan zahtjev rudara smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine danas je na vanrednoj sjednici u Tuzli formulisao svoje zahtjeve koji će sutra ujutro biti dostavljeni Parlamentu FBiH na ruke predsjedavajućeg Mirsada Zaimovića, Vladi FBiH, odnosno premijeru Fadilu Novaliću, te predsjednicima svih stranačkih klubova i resornom ministru Nerminu Džindiću.

Njihov ultimativni zahtjev jeste smjena direktora Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Admira Andelije i direktora Rudnika Kreka.

Već šesti u rudnicima se ne vrši proizvodnja uglja, zbog radničkog neposluha do kojeg je doveo novi Pravilnik o radu, po kome kako tvrde predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH dolazi do smanjenja osnovne plate.

– Mi smo pokušali kroz socijalni dijalog s resornim ministarstvom da kreiramo prijedlog rješenja na osnovu koga se može izaći iz ove krize. Resorno ministarstvo je taj naš prijedlog proslijeđivalo Elektroprivredi BiH, mi kao sindikat smo imali utvrđenih devet tačaka, sedam tačaka smo u potpunosti usaglasili s Ministarstvom energije, rudarstva i industrije, dok je EP po prijemu tog akta iskazala spremsnost da prihvati četiri tačke, a na ostalih pet je dostavila mnogobrojne prijedloge izmjena i dopuna – izjavio je Sinan Husić predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

Jedan od zahtjeva je i da Elektroprivreda BiH najkasnije do 3. decembra traži saglasnost od Vlade Federacije za povećanje cijene uglja koji se isporučuje Elektroprivredi BiH.

– Ovaj koncept restrukturiranja da sve ide preko leđa rudara više ne može. Mi za jedan dan imamo pet hiljada potpisa na peticiju podrške rudarima. Preko 200 posto je poskupjela struja od 2009. godine, koju mi plaćamo kao veliki potrošač. Cijena uglja nije ni marku povećana. Naša tona uglja za Elektroprivredu je 43 marke, a u maloprodaji 116 KM – izjavio je Zuhdija Tokić.

Također su naglasili da ukoliko njihovi dostavljeni zahtjevi ne budu ispunjeni do 3. decembra, bit će organizirani novi protesti ispred Vlade FBiH na koje će dovesti i svoje članove porodica.

– Imamo ekipe koje rade na čuvanju i održavanju jama. Mi smo spremni odmah krenuti u proizvodnju, čim ispune naše zahtjeve – izjavio je Tokić.

Kada će rudnici u sastavu Koncerna EP BiH početi sa radom još uvijek nije poznato.

RTV Slon/ Fena

RTV SLON

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više