Umjesto čestitke za Dan državnosti Ženska mreža BIH uputila otvoreno pismo političkim subjektima u BiH

Zima se sprema, a mi se novog rata bojimo.

Bojimo se rata, jer je „rat“ riječ koja vrišti iz svakog medijskog natpisa koji prati svaki vaš javni nastup. Ušli ste svi u prljavu predizbornu kampanju konstitutivnih, a zaboravljate da je u Bosni i Hercegovini više od 51% žena građanki.

Niste nas uključili niti u jedne reformske pregovore. Nema nas u pregovorima o ustavnim reformama. Nema nas u mirovnim pregovorima.

Umjesto da se trudite da poboljšate kvalitet života svih građanki i građana, vi nijemo posmatrate kako se otvaraju javne kuhinje za djecu, pa čak i javne kuhinje za bebe.

Nismo zaboravile da smo upravo MI, ŽENE, bile najveće žrtve prošlog rata, i da mnoge od nas još uvijek svoje vidaju rane. Pozivate svojim postupcima na netrpeljivost, izazivate strah. Niste vi ti koji tješe djecu i brišu suze straha zbog mogućeg rata.

Zahtjevamo da se u ime nas ŽENA, građanki ove države NE zagovaraju nikakvi ratovi, podjele i sve ono što ruši i onako urušenu sliku autoriteta i digniteta naroda u Bosni i Hercegovini.

Zahtjevamo od predstavnika vlasti koje je narod Bosne i Hercegovine izabrao da zemlju grade i razvijaju po načelima jednakih prava i mogućnosti u skladu sa važećim Zakonima u Bosni i Hercegovini.

Ne dozvoljavamo da svojom pohlepnom politikom raspolažete životima i vojno angažirate našu djecu, očeve, braću, muževe.. za svoje prljave političke ciljeve.

Od naših komšija, susjeda sa istočne i zapadne strane koji pokušavaju da podrže samo jedan narod u Bosni i Hercegovini podsjećamo da u Bosni i Hercegovini žive djeca, omladina, žene i muškarci bez obzira na svoju vjersku pripadnost i svi zaslužuju poštovanje i podršku.

Podržavamo prisustvo EUFORA i prisustvo Visokog predstavnika EU i tražimo od njih da primjene svoje ovlasti i zaštite građanke i građanke ove države kad već oni koji nas predstavljaju za to ne mare.

Narodi Bosne i Hercegovine su miroljubljive prirode, pošteni radišni ljudi.

Zašto i u čije ime unosite razdor među nama, i tjerate nas iz svoje domovine? Pozivamo vas na odgovornost i zdrav razum. Čast i poštenje ste davno izgubili.

Neformalne Ženske lobi grupe iz gradova Srebrenik, Gračanica, Živinice, Tuzla, i članice Ženske mreže BiH pozivaju na mir i zaštitu prava i sloboda svih građanki i građana Bosne i Hercegovine.

Sretan nam svima 25. novembar – Dan državnosti i vaše i naše Bosne i Hercegovine.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više