UN Women – Učešće žena u javnom i političkom životu mora se odvijati bez nasilja

Kako bi se postigla rodna ravnopravnost u BiH, mora postojati jednako učešće žena u javnom i političkom životu, što je jedino moguće uz nultu toleranciju prema nasilju nad ženama, kao i uz institucionalni odgovor u smislu sprečavanja, procesuiranja i kažnjavanja nasilja nad ženama u politici, zaključeno je na konferencije “Politika bez nasilja za društvo bez nasilja” koja je jučer održana u Sarajevu.

Konferencija je okupila partnere projekta “Žene na izborima u BiH”, kao i predstavnike/ce civilnog sektora, medija i akademske zajednice, u diskusiji o glavnim izazovima koji se tiču prava žena na učešće u javnom i političkom životu bez nasilja.

Cilj konferencije bio je da istraži obrasce i iskustva online uznemiravanja i mehanizme reagiranja, kao i dinamiku, izvore i oblike nasilja koji se odvijaju nad ženama koje učestvuju u izbornim/političkim procesima. Učesnici/e također su razgovarali o prevenciji ovih oblika nasilja, pogotovo u kontekstu predstojećih općih izbora 2022.

Predstavnik UN Women u BiH David Saunders istakao je da moramo priznati i prepoznati da je nasilje nad ženama u javnom životu ozbiljan problem i da ima ozbiljne posljedice.

– Žene odlučuju da se ne kandidiraju; povlače se iz javnih nastupa; brišu profile na društvenim mrežama i imaju ozbiljne zdravstvene probleme. U BiH, 60 posto političarki iskusilo je neki oblik nasilja, a skoro pola njih ga je iskusilo specifično zbog toga što su žene. Potrebno je obezbijediti resurse za promociju i omogućavanje učešća i vodstva žena u političkom i javnom životu. Zajedno ih moramo ohrabriti u tome i insistirati na tome – rekao je Saunders.

Rezidentna predstavnica UNDP-a Steliana Nedera navela je da ta konferencija poziva na novu odlučnost u zajedničkom radu na adresiranju nasilja nad ženama u javnom prostoru i u politici.

– UNDP, zajedno sa UN Women, je ponosan na rad u ovoj oblasti uz podršku Švedske, i vjerujemo da snažna partnerstva i pažnja prema ovom pitanju nikad nisu bili potrebniji. Uklanjanje prepreka za učešće žena u BiH kroz stalnu promociju antidiskriminacijske kulture u političkim partijama, kompanijama, organizacijama i institucijama, kao i prikladnog učešća liderki u medijima, ostaje prioritet za sve nas – kazala je Nedera.

Nakon uvodnih govora, bivša zastupnica u Parlamentarnoj skupštini BiH Ismeta Dervoz održala je inspirativan govor o brojnim izazovima i okolnostima u oblasti političke participacije žena.

U prvoj tematskoj sesiji Digitalna toksičnost: Zlostavljanje i uznemiravanje politički aktivnih žena na društvenim mrežama i u online medijima u Bosni i Hercegovini učestvovale su Lana Prlić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH; Jasmina Mršo, službenica za politike u Evropskoj mreži političkih fondacija; Nermina Voloder, predstavnica Westminster Fondacije za demokratiju; i Nikola Vučić, reporter i producent na N1 TV.

U drugoj tematskoj sesiji Jednake i sigurne mogućnosti: Prevencija i zaustavljanje nasilja nad ženama na izborima u Bosni i Hercegovini učestvovale su Vanja Bjelica-Prutina, članica Centralne izborne komisije BiH; Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH; Ivanka Marković, profesorica na Univerzitetu u Banjoj Luci i poslanica u Narodnoj skupštini RS; i Jelena Tanasković-Micanović, koordinatorica pri Koaliciji za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”.

U zaključnim razmatranjima konferencije učestvovali su Adnan Kadribašić, stručnjak za rodne politike i Zlatiborka Popov-Momčinović, profesorica na Univerzitetu Istočno Sarajevo. Konferenciju je zatvorila Lejla Ramić Mesihović, menadžerica projekta “Žene na izborima u BiH” pri UNDP-u.

Zaključeno je da je prvi korak u adresiranju rasprostranjenog nasilja nad ženama u javnom i političkom životu priznavanje i imenovanje problema, budući da se adi o novom pitanju koje izaziva zabrinutost u demokratijama širom svijeta. Sankcioniranje nasilja nad ženama u politici mora biti istraženo zbog složenosti virtuelnih prostora i političkih senzibilnosti vezanih za izborne procese u BiH.

Učesnici/e su se složili da u ovom procesu trebaju učestvovati svi relevantni akteri: političke partije, parlamenti, mediji, akademska zajednica i civilno društvo, saopćeno je iz UN Women.

Događaj je organiziran od strane UN Women u BiH, u sklopu projekta “Žene na izborima u BiH”, koji finansira Švedska, a implementira UNDP u saradnji sa UN Women.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više