Univerzitet u Tuzli i TPO fondacija potpisali memorandum o saradnji u okviru projekta “University and gender mainstreaming – unigem”

U Sarajevu je 6. oktobra održana ceremonija svečanog potpisivanja memoranduma o saradnji Transkulturne psihosocijalne obrazovne fondacije sa 17 univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore uz pokroviteljstvo Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva. Memorandum o saradnji je potpisan između Univerziteta u Tuzli i Transkulturne psihosocijalne obrazovne fondacije. Ovim svečanim činom je označen početak implementacije projekta Gender mainstreaminga na univerzitetima (UNIGEM), u kojem, pored Univerziteta u Tuzli, učestvuje još šesnaest visokoškolskih ustanova iz zemlje i inostranstva.

Njegova ekselencija Matthew Field je istaknuo važnost spremnosti univerziteta da rade na integriranju rodne ravnopravnosti u sistem visokog obrazovanja kako bi akademska i šira zajednica bila sigurno mjesto za nastavnike i nastavnice i studente i studentice. Direktorica TPO fondacija v. prof. dr. Zilka Spahić Šiljak je naglasila važnost uspostave mehanizama za prevenciju rodno zasnovanog nasilja i promociju rodne ravnopravnosti na univerzitetima, a što bi trebalo rezultirati promjenom opće i organizacijske kulture u akademskoj zajednici. Ovo je prvi korak koji smo učinili uz podršku Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva, a sada slijedi veliki broj aktivnosti koje ćemo provoditi u saradnji s “partnerskim univerzitetima.”

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više