Upriličen obilazak mjesta ukopa poginulih na Nišićkoj visoravni

Koordinacija boračkih organizacija, Gradsko vijeće , grad Živinice i Medžis IZ Živinice obilježavanje godišnjice pogibije heroja oslobodilačkog rata i dijela komande 210 V.O.B.  obogatili su brojnim aktivnostima.

Dan prije same godišnjice upriličen je obilazak mezara poginulih gdje je poručena fatiha i jasin te položeno cvijeće.

Delegacije su posjetile mezarje Musići u Đurđeviku,

zatim Gradsko mezarje

i mezarje u Dubravama Gornjim.

Živote za odbranu domovine ovi zlatni momci položili su na rejonu Crne Rijeke , Nišićka visoravan 25.10.1993.godine.

Stradali su od agresorske granate koja je ispaljena sa okolnih brda, pet oficira je teško ranjeno a komandant brigade Nesib Malkić je bio na mjestu mrtav. S njim su poginuli načelnik štaba brigade – Fikret Andelić, te oficiri Sead Paravlić, Nevres Šišić i Nermin Forčaković.

Njihova herojska djela nikada ne smiju biti zaboravljena, zato je svaka godišnjica prilika da se uči o bliskoj prošlosti kako bi se gradila bolja budućnost.

Nosilac aktivnosti 28.godišnjice je UDNRP u okviru Koordinacije boračkih organizacija.

Velika pažnja ove godine posvećena je najmlađima, koji su bili uključeni u nekoliko aktivnosti.

Podsjećamo, 210.viteška oslobodilačka brigada bila je manevarskog tipa i važila je za jednu od najboljih brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine, a u toku svog borbenog puta učestvovala je praktično na svim ratištima širom naše domovine.

Orden heroja oslobodilačkog rata je bilo najveće vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Ovo najveće ratno priznanje je dobilo ukupno 9 pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine i svi su dodijeljeni posthumno.

Mi smo ponosni na sve naše borce na heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malikića, na sve one koji su branili nas i nezavisnost naše domovine BiH.

Merisa Mujčinović Husić


RTV Živinice

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više